Španielsky politik vyzýva ECB, aby urobila viac pre zastavenie krízy

Madrid 15. apríla (TASR) – Štátny tajomník španielskeho ministerstva hospodárstva vyzval Európsku centrálnu banku (ECB), aby urobila viac pre zastavenie dlhovej krízy eurozóny, keďže riziková prirážka na španielske dlhopisy znova stúpa k neúnosnej hranici.
"Mala by zvýšiť nákup dlhopisov (problematických krajín eurozóny)," vyhlásil Jaime García-Legaz.
Predstavitelia ECB sa však rozchádzajú v názoroch na to, aké kroky by mala podniknúť v rámci boja s krízou, zatiaľ čo trhy majú čoraz väčšie obavy, že Španielsko je ďalším kandidátom na záchranný úver. Španielske banky si v marci požičali takmer tretinu z celkovej ponuky lacných úverov od ECB určených všetkým bankám v eurozóne.
Premiér Mariano Rajoy sa snaží presvedčiť investorov, že dostane rozpočtový schodok aj štátny dlh Španielska pod kontrolu.
Španielsku sa totiž nepodarilo splniť vlaňajšie fiškálne ciele a jeho rozpočtový deficit, ktorý mal podľa dohody s Bruselom klesnúť na 6 % hrubého domáceho produktu (HDP), nakoniec vzrástol na 8,5 % HDP. Vláda v Madride preto prijala nový balík úsporných opatrení, aby tento rok znížila schodok v rozpočte na 5,3 % HDP. Ale výkon španielskej ekonomiky klesá a nezamestnanosť v krajine sa vyšplhala na 23 % a je tak najvyššia v celej EÚ. To veľmi sťaží kabinetu snahu o redukciu schodku verejných financií na požadovanú úroveň.
Trhy preto Španielsku veľmi neveria a jeho náklady na obsluhu dlhov rastú. Úrok z kľúčových 10-ročných dlhopisov sa už vyšplhal tesne pod psychologicky citlivú hranicu 6 %.
Premiér však dnes pre svoj úsporný plán získal podporu v 12 celkovo z 17 regiónov. Práve regionálne vlády totiž zlyhali pri zavádzaní reforiem, čo malo minulý rok za následok zvýšenie, a nie zníženie rozpočtového schodku. Lídri 12 regiónov sa dnes zaviazali, že zredukujú výdavky a upravia regionálne rozpočty tak, aby prispeli ku konsolidácii verejných financií Španielska.

Súvisiace články

Aktuálne správy