Exxon a Rosnefť chystajú dohodu o spolupráci

Washington/Moskva 15. apríla (TASR) – Najväčší americký ropný koncern Exxon Mobil pripravuje dohodu o spolupráci s ruskou štátnou firmou Rosnefť. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje z priemyslu, podľa ktorých obe strany dohodu formálne schvália v pondelok 16. apríla.
Exxon ponúkol Rosnefti účasť na niektorých projektoch v Severnej Amerike a naopak. Ruská firma sa vďaka tejto spolupráci dostane k know-how amerického koncernu, ktoré chce využiť pri ťažbe ropy a plynu z ťažko dostupných zdrojov. Aj preto sa Rosnefť chce sústrediť v Severnej Amerike na takzvané nekonvenčné zdroje uhľovodíkov, vrátane bridlicovej ropy a bridlicového plynu, ku ktorým sa nedá dostať tradičným zvislým vrtom. Spoločnosť Rosnefť by chcela využiť nové spôsoby ťažby na Sibíri.
Ruské ropné firmy majú málo skúseností s nekonvenčnými uhľovodíkmi, a preto sa zaujímajú o americké technológie. Rosnefť odhaduje, že má zásoby bridlicovej ropy v objeme zhruba 2,5 miliardy ton.
Od pádu Sovietskeho zväzu sa Rusku nepodarilo objaviť žiadny nový veľký zdroj ropy, preto je rozvoj ťažby z nekonvenčných zdrojov, či už z bridlíc, alebo v pobrežných arktických vodách, pre Moskvu veľmi dôležitý.

Súvisiace články

Aktuálne správy