Argentína vraj plánuje znárodniť ropnú firmu YPF, ktorú kontroluje Repsol

Madrid 14. apríla (TASR) – Medzi Španielskom a Argentínou sa rozpútal vážny spor. Vláda v Buenos Aires totiž uvažuje o znárodnení ropnej spoločnosti YPF, v ktorej má kontrolný podiel španielska firma Repsol.
Španielske ministerstvo zahraničných vecí už preto povolalo do vlasti svojho veľvyslanca v Argentíne, aby objasnil, čo má latinskoamerické krajina v pláne.
Médiá v oboch štátoch informovali, že argentínska prezidentka Cristina Fernándezová uvažuje o prevzatí 50,01-% podielu v YPF, pritom 57 % akcií tejto firmy vlastní španielsky Repsol.
Argentína obviňuje YPS, že dostatočne neinvestuje do prieskumu a rozšírenia ťažby. Niektorí analytici sa ale domnievajú, že za plánmi na znárodnenie ropnej firmy je skôr snaha o vyriešenie energetických problémov a zníženie rozpočtového schodku Argentíny.
Štátny tajomník španielskeho ministerstva hospodárstva Fernando Jiménez upozornil Buenos Aires, že poškodenie záujmov Repsolu bude Madrid považovať za poškodenie záujmov Španielska, a to by mohlo mať vážne následky.
Aj Európska komisia (EK) už "vyjadrila obavy" z vývoja situácie okolo YPF. "V tomto spore stojíme na strane Španielska," uviedol hovorca komisie Olivier Bailly, podľa ktorého Brusel vyzýva obe strany, aby sa pokúsili nájsť spoločné riešenie a nepoškodili ekonomické vzťahy medzi Argentínou a Európskou úniou (EÚ). Komisia podľa neho zároveň verí, že Argentína bude rešpektovať medzinárodné normy o ochrane zahraničných investícií na svojom území.
Repsol informoval, že zatiaľ nedostal od argentínskej vlády žiadne oficiálne stanovisko k špekuláciám o znárodnení YPF. Argentínska spoločnosť sa pritom podieľa až 42 % na celkových zásobách ropy španielskeho koncernu, ktoré sa odhadujú na 2,1 miliardy barelov (1 barel = 159 litrov).

Súvisiace články

Aktuálne správy