G20 zrejme schváli zvýšenie prostriedkov v MMF o 400-500 miliárd USD

Brusel 13. apríla (TASR) – Predstavitelia G20, skupiny 20 najväčších svetových ekonomík, pravdepodobne schvália zvýšenie finančných prostriedkov v Medzinárodnom menovom fonde (MMF) o 400 až 500 miliárd USD. To je menej ako 600 miliárd USD (456,34 miliardy eur), ktoré fond žiadal ešte v januári. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje z G20.
MMF, ktorý slúži ako takzvaná posledná inštancia, chce viac peňazí, aby mal na záchranné úvery pre krajiny, ktoré zápasia s dlhovou krízou.
Ministri financií G20 sa zídu na budúci týždeň vo Washingtone, aby rokovali o žiadosti MMF o zvýšenie jeho finančných rezerv, keďže v uplynulých dvoch rokoch vynaložil značné prostriedky na pomoc Grécku, Írsku a Portugalsku. Eurozóna už úverovú kapacitu svojho záchranného fondu pod tlakom G20 zvýšila.
Generálna riaditeľka MMF Christine Lagardeová upozornila, že dosiahnutie dohody o posilnení fondu si vyžiada čas, čo signalizuje, že na nadchádzajúcom mítingu ešte nepadne posledné slovo. Uviedla tiež, že MMF možno nebude potrebovať takú sumu, ako ešte v januári odhadoval, keďže napätie vo svete, a tým aj tlak na fond, sa zmiernili.
Európska centrálna banka začala totiž koncom decembra 2011 poskytovať finančným ústavom v eurozóne lacné trojročné úvery. To pomohlo zabrzdiť rast výnosov z dlhopisov problematických krajín eurozóny, aj keď v ostatných dňoch začali ich náklady na obsluhu dlhov znova stúpať.
V januári MMF odhadoval, že bude potrebovať na úvery ďalších 500 miliárd USD a 100 miliárd USD na posilnenie svojich finančných rezerv, aby mal dostatok peňazí pre prípad, že sa kríza v eurozóne prehĺbi. Lídri menovej únie už vlani sľúbili, že poskytnú MMF 150 miliárd USD a ďalších 50 miliárd dajú ostatné štáty Európskej únie.
Podľa zdroja z G20 Japonsko a Čína by mohli poslať MMF 100 miliárd USD. Ale veľké transformujúce sa ekonomiky z G20 vyčkávajú a tvrdia, že bohaté štáty eurozóny, ako napríklad Nemecko, by mali zvýšiť svoj príspevok do fondu. A USA a Kanada zrejme nepošlú MMF ani cent.
Zdroje z G20 naznačili, že v najbližších dňoch budú telefonické linky členských štátov horúce a pod taktovkou MMF budú horlivo diskutovať o výške svojho príspevku. A je možné, že sa ich rokovania budú naťahovať až do poslednej chvíle.

Súvisiace články

Aktuálne správy