J. Asmussen nevylúčil prípadnú intervenciu ECB na pomoc Španielsku

Berlín 13. apríla (TASR) – Na dlhopisových trhoch sa začínajú objavovať známky stabilizácie. Uviedol to dnes člen Výkonnej rady Európskej centrálnej banky (ECB) Jörg Asmussen, no zatiaľ nevylúčil možnosť intervencie zo strany ECB s cieľom znížiť náklady na obsluhu španielskeho dlhu.
Napätie na španielskom trhu s dlhopismi, kde sa úrok z kľúčových 10-ročných dlhopisov posunul smerom k psychologicky citlivej hranici 6 %, zvýšili očakávania, že ECB by opäť mohla obnoviť program nákupu dlhopisov.
Ako prvý to naznačil tento týždeň francúzsky člen Výkonnej rady ECB Benoit Coeure. Podľa neho tlak trhov na Španielsko nie je opodstatnený vzhľadom na reformy a rozsah úsporných opatrení, ktoré Madrid v poslednom období prijal. Dodal, že v prípade potreby by banka mohla tento program opäť využiť. ECB nenakúpila vládne dlhopisy až v siedmich z ostatných ôsmich týždňov.
Akýkoľvek rast výnosov dlhopisov nad 6 % môže vyvolať obavy, že krajina sa ešte rýchlejšie začne približovať ku kritickému úroku na úrovni 7 %. To je hranica, nad ktorou sa už obsluha dlhu považuje za dlhodobo neudržateľnú.
Podľa Asmussena sa však objavujú náznaky začínajúcej stabilizácie trhov. "Evidujeme známky stabilizácie na dlhopisových trhoch, aj keď prostredie je zatiaľ stále veľmi krehké. Vidíme, čo sa v posledných dňoch udialo v prípade Španielska," povedal Asmussen na dnešnej tlačovej konferencii v Berlíne. Ako však dodal, v prípade, že to bude nevyhnutné, ECB podnikne potrebné kroky.

Súvisiace články

Aktuálne správy