Ceny vajec v marci medziročne vzrástli o takmer polovicu

Spotrebiteľské ceny vajec na Slovensku v marci tohto roka vzrástli medziročne o takmer 50 %. Na Slovensku sa pritom ceny od producentov premietajú do koncových cien najrýchlejšie spomedzi okolitých štátov. Vyplýva to z údajov zverejnených Národnou bankou Slovenska (NBS). Dôvodom marcového rastu bol zákaz chovu sliepok v tradičných klietkach, ktorý platí od začiatku tohto roku. „Zaviesť nové predpisy v úplnom rozsahu sa nepodarilo v 14 členských štátoch. Po zavedení novej legislatívy preto klesla produkcia vajec a cena sa okamžite prispôsobila aktuálnej ponuke,“ konštatuje v správe NBS.

Cena vajec na Slovensku je podľa banky ovplyvňovaná predovšetkým dovoznými cenami, keď sa na trh dostávajú vajíčka z Poľska. V tejto krajine však producenti nezaviedli nové druhy klietok a takisto nedodržali ani ďalšie chovateľské predpisy, čo malo za následok zastavenie vývozu. K tomu sa navyše pridal aj zvýšený dopyt z iných členských krajín. Ceny na slovenskom trhu následne kopírovali vývoj v iných krajinách. Od vlaňajšieho decembra v porovnaní s marcom tohto roku ceny vajec od výrobcov stúpli o približne 65 %. Výraznejší rast cien vajec ako na Slovensku bol v sledovanom období v Českej republike a v Poľsku, kde ceny stúpli v porovnaní s vlaňajším decembrom o 98 % resp. o 86 %. O niečo miernejší rast bol v Maďarsku, kde ceny vajec vzrástli o 40 %. V Rakúsku stúpli ceny len mierne, a to o 7 %, cenová úroveň v predchádzajúcom období však bola vyššia.

Veľkoobchodné ceny vajec sú už podľa NBS stabilizované, respektíve začali klesať, no návrat na minuloročné hodnoty nemožno očakávať. Aktuálny pokles môže byť podľa národnej banky dôsledkom vysoko nastavených spotrebiteľských cien a nízkeho dopytu zákazníkov, rastom dovozov z krajín mimo EÚ, ako aj vyššou produkciou v dôsledku postupného dokončovania rekonštrukcií na farmách, ktoré ich doteraz nestihli uskutočniť.

Súvisiace články

Aktuálne správy