Tohtoročný deficit vážne ohrozuje situácia v zdravotníctve

Nároky vyplývajúce z legislatívy upravujúcej mzdové nároky lekárov a sestier sa podľa ministra financií Petra Kažimíra môžu len v tomto roku vyšplhať až na 200 mil. eur. Udržateľnosť deficitu na rozpočtovaných 4,6 % hrubého domáceho produktu je tak podľa neho vážne ohrozená.

Udržateľnosť tohtoročného deficitu verejných financií na rozpočtovanej úrovni 4,6 % hrubého domáceho produktu je podľa ministra financií Petra Kažimíra vážne ohrozená. Môže za to najmä situácia v zdravotníctve s platmi lekárov a sestier, ktorej vyriešenie si zrejme len tento rok vyžiada možno až 200 mil. eur. „Tie nároky, ktoré vyplývajú z uplatnenia zákona o platových pomeroch lekárov a zdravotných sestier, môžu ísť až do 200 mil. eur len v tomto roku. To úplne ohrozuje cielenie 4,6 % na tento rok,“ povedal Kažimír po tom, čo ho do funkcie ministra vo štvrtok oficiálne uviedol premiér Robert Fico.

S touto nie príliš pozitívnou správou pritom Kažimír vycestuje aj na svoju prvú zahraničnú cestu. Naplánovaná je už na pondelok budúci týždeň a smerovať bude do Bruselu. Diskutovať o rozpočtovej situácii na Slovensku bude s eurokomisárom pre hospodárske a menové záležitosti Ollim Rehnom, rozpočtovým eurokomisárom Januszom Lewandovskim a tiež slovenským eurokomisárom Marošom Šefčovičom. Už začiatkom mája sa pritom očakáva jarná ekonomická prognóza Európskej komisie, v ktorej možno podľa Kažimíra očakávať kritiku pre dodržiavanie trajektórie rozpočtovej konsolidácie na Slovensku.

Minister financií však pri štvrtkovom uvádzaní premiérom do funkcie diskutoval s Robertom Ficom aj o ďalších pálčivých otázkach spadajúcich pod rezort financií. Jednou z nich je aj situácia vo Finančnej správe SR. Premiér sa s ministrom financií dohodli, že spoločne navštívia Finančnú správu SR, pretože podľa Fica je potrebné poďakovať ľuďom, ktorí v ťažkých podmienkach spôsobených nefunkčnosťou informačného systému vykonávali svoju prácu. Šéf exekutívy s Kažimírom rozprával aj o prípravách programového vyhlásenia vlády. Žiadne z konkrétnych konsolidačných opatrení však zatiaľ neprezradili. Podľa Kažimíra však v súčasných podmienkach žiadny nápad na skresávanie deficitu nie je tabu a treba sa ním zaoberať.

Súvisiace články

Aktuálne správy