Úverovanie podnikov by mohlo tento rok rásť

VÚB banka si nemyslí, že by hrozilo nestabilné prostredie alebo pokles úverovania podnikov. No Tatra banka ráta s prípadným poklesom úverovej aktivity malých podnikateľov.

Minulý rok bol z pohľadu podnikateľských úverov silný. A aj v tomto roku evidujú banky zvýšený záujem. „Počet žiadostí o podnikateľské úvery je tento rok v ČSOB výrazne vyšší ako vlani a počet poskytnutých úverov vzrástol približne o pätinu,“ povedala hovorkyňa ČSOB Zuzana Eliášová. Ako však upozornila Tatra banka, v tomto roku môžeme očakávať mierny pokles úverovej aktivity malých firiem a zameranie sa na racionalizáciu každodenných nákladov. „Typickým pre tento rok bude ďalšia optimalizácia nákladov na strane firiem,“ skonštatoval riaditeľ odboru malých firemných klientov Tatra banky Peter Matúš.

Počet žiadostí o podnikateľské úvery sa v tomto roku vo VÚB banke medziročne významne nezmenil. Úverová aktivita podnikateľov závisí podľa riaditeľa odboru malých a stredných podnikov Andreja Viceníka od rastu HDP a aj od príležitostí, ktoré v podnikaní vidia. Ak tieto ukazovatele budú mať klesajúcu tendenciu, dynamika rastu, resp. poklesu úverového dopytu ich môže nasledovať. Pokles úverovania podnikateľov nesúvisí len s ich apetítom, ale aj s možnosťami bánk financovanie ponúknuť za zmysluplných podmienok. Viceník si však nemyslí, že v súčasnosti hrozí nestabilné prostredie alebo pokles úverovania podnikateľov.

V UniCredit Bank zaznamenali vlani výrazný medziročný rast v segmente malých podnikov, objem úverov narástol takmer o 27 %. Rast pokračuje aj v tomto roku, čo je podľa hovorkyne banky Zuzany Ďuďákovej vidno na objemoch poskytnutých úverov. Od začiatku roka vzrástol približne o 5 %, pričom najvyšší záujem je o prevádzkové úvery. Objem firemných úverov, ktorý zahŕňa už väčšie podniky, zaznamenal vlani medziročne nárast o 3,3 %, pričom úverovanie stredne veľkých firiem narástlo o 26,4 %.

V rámci financovania firemného bankovníctva zaznamenáva UniCredit Bank najrýchlejší rast hlavne v segmente veľkých a stredne veľkých firiem. Financovanie priemyselnej výroby tvorí v banke 19 % jej firemného úverového portfólia. Okrem priemyslu financuje aj hotely, reštaurácie, či energetiku, dopravu a skladovanie. V segmente poľnohospodárstva banka spolupracuje s viac ako 2 300 klientmi a financuje agrosektor v celkovom objeme viac ako 200 mil. eur. V ČSOB najčastejšie podnikateľské úvery využívajú architekti, stavbári, dopravcovia, počítačové firmy, reklamné agentúry, veľko- či maloobchody.

Ziskovosť slovenských podnikov v uplynulom roku podľa analytika ČSOB Mareka Gábriša vzrástla. Podniky s viac ako 20 zamestnancami vytvorili vlani zisk 7,2 mld. eur pri medziročnom raste o 13,7%. „Napriek tomu, že ziskovosť rastie druhý rok za sebou, stále nedosahuje rekordnú úroveň roku 2007, kedy podniky vytvorili zisk takmer 10,5 mld. eur. Zisk z roku 2011 tak stále predstavuje „iba“ necelých 70 % hodnoty zisku z roku 2007, kedy sa však ekonomike výnimočne darilo,“ povedal Gábriš.

Kým počet veľkých podnikov s viac ako tisíc zamestnancami je podľa Gábriša prakticky stabilný, počet malých a stredných podnikov, ktoré by mali byť kostrou ekonomiky, v roku 2011 mierne klesol. Počet malých a stredných podnikov, teda s počtom zamestnancov menším ako 250, klesol asi o 0,6 % na 334 tisíc. „Počet živnostníkov od roku 2008 kontinuálne klesá a v porovnaní s týmto rekordným rokom ich v minulom roku bolo asi o 17 tisíc menej,“ dodal Gábriš.

Súvisiace články

Aktuálne správy