Pozitívne správy z Európy priniesli rast

Bratislava 12. apríla (TASR) – Počas stredajšieho (11.4.) obchodného dňa zakončili európske akcie obchodovanie v pluse. Paneurópsky index Euro Stoxx 600 sa odrazil z dvojmesačného minima a pripísal si 0,74 % a ukončil na hodnote 254,43 bodov. Na tomto výkone sa najviac podpísali akcie patriace do sektoru financií, ktorý v priemere vzrástol o 1,44 %.
Pozitívnu náladu na trh priniesol prejav španielskeho premiéra Mariana Rajoya, ktorý trhy ubezpečil, že krajina bude pokračovať vo svojich plánoch vytvárania nových pracovných miest, v podpore rastu a stabilizácie verejných financií tak, aby nemusela požiadať o finančnú pomoc.
Ďalšou dobrou správou bolo vyjadrenie člena Výkonnej rady ECB Benoita Coeurea o možnom obnovení nákupov vládnych dlhopisov krajín eurozóny, ktoré by mohli znížiť náklady Španielsku pri požičiavaní si na kapitálových trhoch. Hlavné európske akciové indexy ukončili deň v pluse: FTSE 100 +0,7 %, CAC 40 +0,62 % a DAX 1,03 %.
Pozitívny vývoj zaznamenali aj akcie na druhej strane Atlantiku, kde okrem znižovania obáv v Európe dopomohol k rastu aj ukazovateľ deficitu verejných financií, ktorý poklesol viac, ako sa očakávalo, až na 198,2 miliárd USD. Tento výkon stačil na posunutie tamojších akcií do mierneho rastu.
Hlavné akciové indexy zakončili obchodný deň v plusových hodnotách: Dow Jones +0,71 %, S&P 500 +0,75 % a Nasdaq +0,84 %. Z komodít si výraznejšie polepšila ľahká texaská ropa, ktorá zaznamenala nárast ceny o 1,56 % na 102.60 USD/barel.
TASR informoval Ivor Lehoťan, analytik Capital Markets, o.c.p, a.s.

Súvisiace články

Aktuálne správy