Trh práce podľa spoločnosti Profesia stagnuje

Kým počet pracovných ponúk na portáli Profesia.sk stúpol medziročne v januári tohto roka o 9 %, vo februári už len o 2 % a v marci 2012 nebol na portáli Profesia.sk zaznamenaný rast.

Spomaľovanie až stagnácia na trhu práce z konca minulého roka pokračuje aj na začiatku roka 2012. Počet pracovných ponúk za prvý štvrťrok 2012 na portáli Profesia.sk oproti rovnakému obdobiu minulého roka stúpol o 4 %. Nábory potiahol automobilový priemysel, telekomunikácie a služby. Vyplynulo to z údajov pracovného portálu Profesia.sk.

Trend spomaľovania rastu pracovných ponúk na portáli spoločnosti Profesia začal už v druhej polovici minulého roka. Pribúdanie ponúk spomaľuje už desať mesiacov po sebe. Kým počet pracovných ponúk stúpol medziročne v januári tohto roka o 9 %, vo februári už len o 2 % a v marci 2012 nebol na portáli Profesia.sk zaznamenaný rast. „Začiatok roka je na pracovnom trhu jedným z najsilnejších období, kedy firmy prijímajú najviac nových zamestnancov. Prvé mesiace minulého roka priniesli očakávané oživenie, kedy ponuky rástli o desiatky percent ,“ povedala riaditeľka spoločnosti Profesia Ivana Molnárová.

Najvyšší podiel inzerovaných ponúk na portáli Profesia.sk tvorí práca na trvalý pracovný pomer a predstavuje 89 % všetkých ponúk. Oproti minulému roku stúpol len podiel ponúk na dohodu o 3 percentuálne body a na živnosť o jeden percentuálny bod. O jeden percentuálny bod klesol medziročne podiel ponúk na plný úväzok. Oproti minulému roku stúpli najviac ponuky na dohodu a medziročne vzrástli o 29%.

Najčastejšie ľudí na dohodu hľadajú zamestnávatelia do kategórie obchodu, administratívy, pomocných prác alebo cestovného ruchu. Rovnako ako v minulom roku aj v tomto roku sa darilo automobilovému priemyslu a v náboroch patril medzi kategóriu poskytujúcu najviac šancí sa zamestnať. Pre ľudí, ktorí si hľadajú prácu v automobilovom priemysle pribudli za prvý štvrťrok stovky pracovných miest. „O viac ako päťdesiat percent stúpol medziročne počet pracovných ponúk v kategórií bezpečnosť a ochrana, kde ale samotné počty ponúk nedosahujú taký výrazný počet a nie sú natoľko významné pre ekonomiku,“ vysvetľuje Molnárová.

Medziročne pribudli ponuky tiež v telekomunikáciách, službách, technike a rozvoji, ale aj v pomocných prácach. Naopak, medziročne ubudlo pracovných príležitostí v kategóriách právo a legislatíva (-38 %), štátna správa, samospráva (-28 %), vrcholový manažment (-12 %), zdravotníctvo a sociálna starostlivosť (-10 %) a žurnalistika, polygrafia, médiá (-8 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy