Daň z ubytovania by mala podľa ZHR ísť naspať do turizmu

Zväz hotelov a reštaurácii očakáva od novej vlády, že sa vo svojom programovom vyhlásení zaviaže k podpore domáceho cestovného ruchu aj prostredníctvom zavedenia rekreačných poukážok ako daňovo uznateľného nákladu pre zamestnávateľov.

Nová vláda by mala podľa Zväzu hotelov a reštaurácií (ZHR) presmerovať príjmy z dane z ubytovania, ktoré v súčasnosti inkasujú mestá a obce, do vznikajúcich oblastných organizácií cestovného ruchu združujúcich obce a podnikateľov v regióne. Tieto prostriedky by sa následne mohli využiť na marketing a rozvoj cestovného ruchu v danom regióne. Ficov kabinet by mal podľa zväzu taktiež znížiť daň z pridanej hodnoty pre domácich podnikateľov v hotelierstve a reštauračných službách, aby tak posilnil ich konkurencieschopnosť v porovnaní s Českom, Poľskom, Maďarskom, Nemeckom a Rakúskom, odkiaľ na Slovensko prichádza najväčšie množstvo turistov.

ZHR očakáva od vlády, že sa vo svojom programovom vyhlásení zaviaže k podpore domáceho cestovného ruchu aj prostredníctvom zavedenia rekreačných poukážok ako daňovo uznateľného nákladu pre zamestnávateľov. Ich významný vplyv sa podľa zväzu prejaví na raste zamestnanosti a odstraňovaní nelegálneho podnikania. Medzi ďalšie priority cestovného ruchu, ktoré by mala nová vláda riešiť, zaradil ZHR aj zvýšenie finančného podielu štátu pri jednotnej prezentácii Slovenska doma i v zahraničí s dôrazom na kultúrne dedičstvo a tradície.

Štrukturálne fondy v rámci cestovného ruchu by mali podľa zväzu smerovať do rozvoja verejnej infraštruktúry, ktorú budú využívať všetky subjekty v regióne vrátane ďalších sektorov a domáceho obyvateľstva. „Zmeny v Zákonníku práce musia rešpektovať aj potreby hotelierstva a pohostinstva, vyžadujúce riešiť zamestnávanie sezónnych pracovníkov; na ne by mala nadväzovať aj aktívna politika zamestnanosti,“ dodáva vo vyhlásení ZHR.

Súvisiace články

Aktuálne správy