Tempo rastu priemyselnej výroby zrýchľuje

Vo februári vyprodukoval slovenský priemysel ako celok o 8,4 % viac, než v rovnakom období minulého roka.

Správa „PRIEMYSEL: Tempo rastu priemyselnej výroby zrýchľuje“ rozšírená o komentáre analytikov v treťom a štvrtom odseku.

BRATISLAVA 11. apríla (SITA) – Tempo rastu priemyselnej produkcie zrýchľuje. Podľa údajov Štatistického úradu SR očistených o vplyv počtu pracovných dní totiž produkcia v slovenskom priemysle vo februári medziročne stúpla o 8,4 %, kým v januári po revízii zaznamenali štatistici medziročný rast o 2,1 %. V samotnej priemyselnej výrobe pritom produkcia rástla dvojciferným tempom, medziročne o 10,7 %. Relatívne rýchly rast sa zaznamenal aj v ťažbe a dobývaní o 9,5 %. V dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu naopak produkcia klesla o 4,2 %.

Na zvýšení celkovej produkcie priemyslu sa najviac podieľal rast vo výrobe dopravných prostriedkov o 31,7 %, výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 9,4 %, výrobe strojov a zariadení inde neklasifikovaných o 6,3 %, v ostatnej výrobe, oprave a inštalácii strojov a zariadení o 17,8 % a vo výrobe elektrických zariadení o 11,7 %. Objem produkcie sa znížil najmä vo výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 12,3 % a vo výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 9,3 %.

V prípade celkovej priemyselnej produkcie, ako aj samotného rastu priemyselnej výroby pritom ide o najrýchlejší rast od mája minulého roka. „Za zrýchlením dynamiky sa skrýva najmä rýchlejší rast výroby dopravných prostriedkov, ktorý vo februári pridal takmer o 32 %,“ uviedol analytik ČSOB Marek Gábriš. Automobilky tak podľa neho nabiehajú na vyššie obrátky a snažia sa naplniť svoje tohtoročné ambiciózne plány, ktoré v objemovom vyjadrení hovoria až o 40-percentnom náraste.

Zaujímavosťou zverejnených dát bola však aj revízia januárových údajov. Štatistici totiž znížili januárový rast priemyselnej produkcie zo 7 % iba na 2,1 %. Ako uviedol analytik VÚB banky Andrej Arady, za touto revíziou stála najmä oprava údajov za produkciu v sieťovom odvetví, teda v dodávke energií. A to z pôvodne uvádzaného takmer 30-percenntého rastu na 1,7-percentný medziročný pokles. „Februárové údaje však potvrdili slušnú výkonnosť slovenského priemyslu, a to najmä v priemyselné výrobe, ktorá sa decentne vzpiera celoeurópskemu spomaleniu,“ dodal Arady.

V priemere za prvé dva mesiace tohto roka tak index priemyselnej produkcie podľa Štatistického úradu SR stúpol o 5,2 %. Z toho v priemyselnej výrobe o 6,8 % a v ťažbe a dobývaní o 0,1 %. Na druhej strane produkcia klesla v dodávke energií medziročne o 2,9 %.

Celkový rast produkcie súvisel hlavne so zvýšením vo výrobe dopravných prostriedkov o 15,4 %, výrobe strojov a zariadení inde neklasifikovaných o 5,7 %, výrobe textilu, odevov, kože a kožených výrobkov o 11,4 %, výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 5,3 % a vo výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 2,8 %. Produkcia klesla vo výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 7 %, výrobe základných farmaceutických výrobkov a farmaceutických prípravkov o 28,4 % a vo výrobe drevených a papierových výrobkov, tlači o 4,2 %.

Produkcia v slovenskom priemysle tak pokračuje v raste napriek zmierneniu dynamiky v závere minulého roka. Kým v roku 2009 ešte priemyselná produkcia vplyvom prepadu zahraničného dopytu pre hospodársku krízu medziročne klesla o 13,7 %, predvlani už opäť rástla dvojciferným tempom. V minulom roku stúpla o 7,2 %, za čím stála predovšetkým priemyselná výroba, keďže tak ťažba, ako aj výroba energií medziročne klesli.

Súvisiace články

Aktuálne správy