Pracovníci Metalurg Steel protestovali za svoje mzdy

Niektorí zamestnanci spoločnosti Metalurg Steel s. r. o. nedostali svoje mzdy za november i december minulého roka.

Asi 200 zamestnancov spoločnosti Metalurg Steel s. r. o. v stredu protestovalo pred areálom dubnickej ZŤS. Spoločnosť má pretrvávajúce problémy s vyplácaním miezd načas. Nie všetci jej zamestnanci dostali výplatu za december 2011, novembrovú dostali až v apríli. „Táto situácia sa opakuje s dlhším, kratším posunom päť rokov, kde sa menili konatelia. Stále boli dávané prísľuby, áno, doplatí sa,“ povedal predák spoločnosti Ján Jurík. Zorganizovanie stredajšej akcie podporilo svojim podpisom 189 zamestnancov, čo je 73,8 percent všetkých kmeňových zamestnancov.

Dlhodobé problémy boli podľa Juríka aj v prideľovaní osobných ochranných, pracovných a hygienických prostriedkov. „Zamestnanci pracovali aj pri teplotách -6 až -8 stupňov Celzia. Nedostatky neodstránili, montérky boli dané pred troma rokmi, solviny, mydlá a ochranné krémy dostali naposledy v auguste minulý rok,“ tvrdí Jurík.

„Je to katastrofa, že ľudia v 21. storočí pracujú tri mesiace, štyri mesiace a nemajú absolútne žiadne peniaze. Ja sa skláňam pred tými ľuďmi, že sú vôbec ochotní ísť do roboty. Vo svete keby sa to stalo, tak na druhý deň nikto nejde do práce, všetci sú doma,“ skonštatoval šéf OZ KOVO Emil Machyna. Naďalej však plánuje s vedením podniku diskutovať o vyplatení miezd, pričom konečný termín je 20. Apríl. Peniaze chce získať z garančného fondu, ale v tom prípade pôjde podnik do konkurzu alebo príde na rad ostrý štrajk. Ako ďalej dodal, problém vidí najmä v súčasnom zákonníku práce, ktorý nahráva zamestnávateľom. „Buď ten zamestnávateľ vie podnikať a podniká a platí svoje záväzky, alebo nevie podnikať a skončí. Obchodný zákonník jasne hovorí – je to schopnosť splácať svoje záväzky, ak nie, musí skončiť,“ povedal. Agentúra SITA sa pokúsila telefonicky spojiť s konateľom spoločnosti Jurajom Mácom, ale neúspešne.

Spoločnosť Metalurg Steel s. r. o. má 256 kmeňových zamestnancov a 98 ľudí tu pracuje na živnosť, dohodu alebo prostredníctvom agentúry.

Agentúra SITA vydá k správe aj zvukovú správu.

Súvisiace články

Aktuálne správy