Produkcia španielskeho priemyslu vo februári prudko klesla

Madrid 11. apríla (TASR) – Produkcia španielskeho priemyslu vo februári opäť klesla, už šiesty raz po sebe, a to najprudšie za tri mesiace. To ešte zvyšuje obavy, že recesia v krajine, ktorá musí zavádzať prísne úsporné opatrenia, potrvá dlhšie, ako vláda pôvodne odhadovala, a skomplikuje jej snahu o zníženie rozpočtového schodku na požadovanú úroveň.
Podľa najnovších údajov štatistického úradu INE sa výkon španielskeho priemyslu po očistení od kalendárnych vplyvov vo februári prepadol medziročne o 5,1 %. Analytici, ktorých oslovila agentúra Reuters, očakávali, že sa zníži o 5 % po revidovanom januárovom poklese o 4,3 %.
"Je nereálne očakávať, že v druhej polovici roka dôjde k obratu a ekonomika sa odrazí od dna," vyhlásil Guillaume Menuet, analytik spoločnosti Citi, podľa ktorého najnovšie výsledky signalizujú, že Španielsko recesiu v tomto a možno ani v budúcom roku neprekoná.
Podľa oficiálnych prognóz španielska ekonomika v tomto roku klesne o 1,7 %, ale Citi vo svojom odhade predpovedá, že sa prepadne ešte výraznejšie, a to o 2,7 %.
Vláda v Madride musí pritom do roku 2013 znížiť rozpočtový deficit na 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). Kabinet už oznámil, že zavedie úsporné opatrenia v hodnote 27 miliárd eur, aby stlačil schodok verejných financií v tomto roku na 5,3 % HDP z vlaňajších 8,5 % HDP.
Minister hospodárstva Luis de Guindos plánuje zvýšiť dane a znížiť výdavky štátu. Škrty sa budú týkať aj systému zdravotníctva a školstva, čo môže vyvolať hnev voličov. Mnohí Španieli po štyroch rokoch rezignovali na uťahovanie opaskov a ich protesty proti úsporám boli pomerne mierne, ale nové opatrenia pravdepodobne preveria ich trpezlivosť.

Súvisiace články

Aktuálne správy