Výnosy nemeckých dlhopisov klesli na historické minimum

Berlín/Londýn 11. apríla (TASR) – Výnosy nemeckých dlhopisov dnes klesli na historické minimum. Investori totiž zasa hľadajú bezpečné prístavy pre svoje peniaze. Hlavnou príčinou nervozity sú obavy, že o finančnú pomoc bude musieť požiadať aj Španielsko.
Na sekundárnom trhu klesol výnos referenčných 10-ročných dlhopisov spolkovej vlády na 1,63 %, čo je najmenej od evidovania tohto údaja.
Berlín okrem toho dnes predal 10-ročné dlhopisy, pričom ich priemerný výnos bol rekordne nízky 1,77 %. Nemecku sa však nepodarilo pre nezáujem predať dlhopisy za plánovaných 5 miliárd eur. Z emisie nových dlhopisov s kupónom 1,75 % splatných v roku 2022 získal Berlín 3,87 miliardy eur, pričom hodnota ponúk dosiahla 4,11 miliardy eur. Príčinou slabého záujmu bol zrejme nízko stanovený kupón.
Taliansko dnes síce získalo z predaja pokladničných poukážok plánovaných 11 miliárd eur, ale ich výnosy prudko vzrástli. Výnos 1-ročných poukážok sa zvýšil prvý raz od novembra 2011, pričom v porovnaní s marcovou aukciou sa viac než zdvojnásobil, čo je ďalší signál, že na trhy sa vracajú obavy o fiškálne zdravie zadlžených štátov eurozóny.
Informovali o tom DPA a Financial Times.

Súvisiace články

Aktuálne správy