Riaditelia slovenských firiem chcú najmä lepšiu vymožiteľnosť práva

Bratislava 11. apríla (TASR) – Generálni riaditelia slovenských firiem chcú od novej slovenskej vlády lepšie nastavenie podmienok pre podnikanie a menej priamych zásahov štátu. Hlavnou prioritou by pre kabinet malo byť zlepšenie vymožiteľnosti práva, ktoré požaduje 56 % opýtaných v prieskume poradenskej spoločnosti PricewaterhouseCoopers (PwC) Slovensko a magazínu Forbes.
"Výzvy pre slovenskú vládu nie sú prekvapujúce. Vymáhateľnosť práva je už dlhodobo oblasťou, ktorá riaditeľom komplikuje ich podnikanie," informoval partner PwC Slovensko Marc-Tell Madl.
Podnikatelia majú takisto problém nájsť vhodných zamestnancov. Podporu a rozvoj kvalitnej pracovnej sily totiž zvolilo ako jednu z priorít 50 % opýtaných riaditeľov. Pritom 34 % z oslovených požaduje aj zníženie regulačného zaťaženia a administratívy.
Pri otázke, aké ekonomické a politické riziká by mohli ohroziť rast firiem, sa 38 % riaditeľov vyjadrilo, že sa najviac obávajú korupcie a úplatkárstva. Pritom 83 % opýtaných hovorí, že ich firmu môže ohroziť neistý a nestabilný ekonomický rast. Priamo dlhovú krízu v eurozóne ako zdroj ohrozenia uviedlo 73 % riaditeľov.
Podľa prieskumu sa 61 % z opýtaných obáva, že ich poškodí reakcia na rozpočtový deficit a dlhové zaťaženie, ktorou bude zvyšovanie daní a znižovanie štátnych výdavkov.
Zvyšovanie daní si generálni riaditelia vybrali aj ako hlavné čisté podnikateľské riziko. Obáva sa ho 81 % opýtaných. Riaditelia tak dávajú jasne najavo, že vyššie dane zhoršia ich biznis.
Na druhom mieste medzi podnikateľskými rizikami je schopnosť získať kľúčových odborníkov na trhu, ktorú spomenulo 58 % respondentov. Obavy však majú riaditelia aj z neustále sa meniacich spotrebiteľských výdavkov a ich rozhodnutí.
Prieskum realizovala poradenská spoločnosť PwC v spolupráci so slovenskou edíciou magazínu Forbes. Oslovení generálni riaditelia odpovedali prostredníctvom on-line alebo tlačenej verzie dotazníka v období od 9. januára do 9. marca 2012. Na prieskume sa zúčastnilo 129 vrcholných predstaviteľov firiem pôsobiacich na Slovensku z rôznych odvetví.

Súvisiace články

Aktuálne správy