Rast ekonomiky reformujúcich sa ázijských krajín sa spomalí na 6,9 %

Hongkong 11. apríla (TASR) – Hospodársky rast reformujúcich sa ázijských krajín sa tento rok spomalí na 6,9 %. Príčinou je slabý dopyt vo svete, uviedla dnes v najnovšej prognóze vývoja ekonomiky Ázijská rozvojová banka (ADB), pričom zároveň varovala pred rastúcou príjmovou nerovnosťou, ktorá by mohla ohroziť politickú stabilitu. V predchádzajúcej prognóze v septembri minulého roka banka ešte počítala s rastom o 7,5 %.
Napriek očakávanému spomaleniu rastu ekonomiky ADB uviedla, že tempo rastu vo väčšine krajín ostáva vysoké, najmä vďaka zvyšujúcemu sa domácemu dopytu. Hrubý domáci produkt (HDP) spolu 45 krajín, ktoré patria k skupine reformujúcich sa ázijských štátov, zaznamenal v minulom roku rast o 7,2 %.
Čo sa týka Číny, druhej najväčšej ekonomiky sveta, ADB očakáva, že jej hospodársky rast sa spomalí tento rok na 8,5 % z 9,2 % v roku 2011. V nasledujúcom roku by sa tempo rastu malo podľa banky mierne zrýchliť na 8,7 %. Dôvodom spomaľovania rastu je podľa ADB slabý rast ekonomiky v Spojených štátoch, Japonsku a Európe, ktoré sú hlavnými exportnými trhmi ázijských štátov. Pre budúci rok však počíta so zrýchlením rastu reformujúcich sa ázijských ekonomík na úroveň 7,3 %.
Zároveň varovala, že rýchly hospodársky rast v Ázii má za následok zväčšovanie priepasti medzi bohatými a chudobnými, čo by neskôr mohlo viesť k ohrozeniu stability. "Ak by sa príjmová nerovnosť v posledných 20 rokoch nezvyšovala, spod hranice chudoby sa mohlo dostať o zhruba 240 miliónov ľudí viac," povedal hlavný ekonóm ADB Changyong Rhee. "Nerovnosť vedie k začarovanému kruhu, keď nerovnaké príležitosti vytvárajú veľké rozdiely v príjmoch, ktoré zasa následne vedú k dramatickým rozdielom v budúcim možnostiach rodín," dodal Rhee.
Najväčšie riziko pre rast ázijských ekonomík v blízkej budúcnosti predstavujú podľa neho ďalšie otrasy v krajinách eurozóny, kde sa očakáva opätovný pád do recesie. Prípadné ďalšie zhoršenie situácie v Európe by mohlo zablokovať oživenie exportu alebo ohroziť financovanie obchodov. Jedno aj druhé je pritom pre ázijské krajiny životne dôležité.

Súvisiace články

Aktuálne správy