Francúzska ekonomika v 1. štvrťroku nerástla

Paríž 10. apríla (TASR) – Francúzska ekonomika v prvých troch mesiacoch tohto roka nerástla a nič nenasvedčuje, že by malo dôjsť k rýchlemu oživeniu. Vyplýva to z mesačnej správy francúzskej centrálnej banky (Banque de France, BdF).
Podľa banky sa Francúzsko vyhlo recesii a ekonomická aktivita zostane v najbližších mesiacoch stabilná. Tento obraz stavu druhej najväčšej ekonomiky eurozóny potvrdili aj slabšie údaje z výrobného sektora zverejnené francúzskym štatistickým úradom INSEE.
Index priemyselnej aktivity BdF zostal v marci na 3-mesačnom minime 95 bodov, kam klesol vo februári. Podľa banky sa priemyselná aktivita zvýšila. "Prognózy signalizujú, že aktivita zostane v krátkodobom horizonte stabilná," uvádza sa v správe centrálnej banky.
Využitie priemyselných kapacít sa v marci nezmenilo a zostáva pod dlhodobým priemerom. Objednávky sú takmer na normálnych úrovniach a zásoby sú mierne nad priemerom.
Štatistický úrad INSEE v separátnej správe uviedol, že spracovateľský priemysel vo februári zaznamenal pokles o 1,2 % po znížení o 0,1 % v januári.

Súvisiace články

Aktuálne správy