Riziková prirážka na španielske dlhopisy je najvyššia od decembra 2011

Madrid 10. apríla (TASR) – Obavy týkajúce sa španielskych verejných financií sa prehlbujú. Úročenie štátnych španielskych dlhopisov rastie aj napriek tomu, že sa očakáva nové kolo úsporných opatrení.
Výnos 10-ročných dlhopisov španielskej vlády sa dnes na sekundárnom trhu zvýšil na 5,82 % z 5,74 % vo štvrtok (5. 4.). Riziková prirážka na španielske dlhopisy voči referenčným nemeckým dlhopisom je na úrovni 4,11 percentuálneho bodu, čo je najviac od nástupu novej španielskej vlády vlani v decembri.
Príčinou rastu úročenia španielskeho dlhu sú obavy týkajúce sa toho, do akej miery je Madrid schopný znížiť rozpočtový schodok, rovnako ako pokles dôvery na globálnych finančných trhoch v dôsledku slabých makroekonomických údajov z USA zverejnených v piatok (6. 4.). Keď sa medzinárodní investori obávajú o globálny rast, sťahujú svoje peniaze z rizikovejších aktív, medzi ktoré patria aj španielske vládne dlhopisy.
Španielska vláda je pod veľkým tlakom, aby ukázala, že dokáže opäť naštartovať ekonomiku krajiny a znížiť rozpočtový schodok. Trhy sa boja, že Španielsko bude ďalšou krajinou eurozóny, ktorá bude musieť požiadať o finančnú pomoc.
Madrid v pondelok (9. 4.) vyhlásil, že pripravuje ďalšie úsporné opatrenia v oblasti školstva a zdravotníctva v celkovej hodnote 10 miliárd eur. Neboli však zverejnené žiadne detaily. Hlavným cieľom stredo-pravicovej vlády je zníženie deficitu v budúcom roku na 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). Vláda už tiež oznámila, že urýchli predaj podnikov, v ktorých má štát väčšinový podiel.

Súvisiace články

Aktuálne správy