Ozdravenie verejných financií je podľa Fica prioritou

Premiér Robert Fico po stretnutí s guvernérom centrálnej banky Jozefom Makúchom pripustil, že niektoré z konsolidačných opatrení napríklad vo vzťahu k bankovému a finančnému sektoru môžu mať dočasný charakter.

Ozdravenie verejných financií bude prvoradým cieľom kabinetu Roberta Fica. Premiér to uviedol po utorňajšom rokovaní s guvernérom Národnej banky Slovenska Jozefom Makúchom, na ktorom sa zúčastnil aj minister financií Peter Kažimír. „Potvrdili sme náš záväzok znížiť deficit verejných financií pod 3 % hrubého domáceho produktu v roku 2013,“ konštatoval Fico s tým, že časť konsolidačných opatrení sa bude dotýkať aj bankového a finančného sektora.

Štát bude pritom musieť v nasledujúcich mesiacoch ušetriť na dosiahnutie tohto cieľa zhruba 1,2 mld. eur. Podľa Kažimíra však bude záujmom vlády ušetriť o zhruba 300 mil. eur viac, aby bolo z čoho financovať aj priority novej vlády. Ako dodal, konsolidácia bude aj pre krátkosť času musieť prebiehať predovšetkým na strane príjmov. Výdavková oblasť bude rovnako predmetom záujmu, napríklad pri rušení špecializovanej štátnej správy, tá však prinesie výsledky v neskoršom období.

Premiér Fico potvrdil, že opatrenia na príjmovej stránke sa majú týkať najmä tých, ktorí na to majú. Prispieť na konsolidáciu by tak mal bankový a finančný sektor, vysokoziskové firmy a tiež jednotlivci s vysokými zárobkami. Niektoré opatrenia môžu mať pritom iba dočasný charakter. „Nechceme ísť do žiadnych rozhodnutí, ktoré budú autoritatívne, ale chceme sa dohodnúť s bankovým a finančným sektorom o tom, v akom časovom horizonte sa budú bankové domy spolupodieľať na oživovaní verejných financií,“ povedal Fico.

Minister Peter Kažimír dodal, že predstavitelia Smeru-SD s komerčnými bankami rokovali už aj pred voľbami. Z jeho pohľadu je pritom bankový sektor pripravený prispieť k ozdravovaniu verejných financií viac, ako je tomu dnes. Rokovania s bankami sa pritom podľa neho týkali najmä troch oblastí, a to výšky bankového odvodu, diskusií v rámci programu nákupu štátnych dlhopisov a tiež ochrany spotrebiteľa na finančnom trhu.

Guvernér centrálnej banky Jozef Makúch konštatoval, že na stanovisku centrálnej banky napríklad k bankovej dani sa nič nemení. Tú už v minulosti označil za nie dobré riešenie. Centrálna banka je tu však podľa neho od toho, aby upozorňovala na riziká, a to bude robiť i naďalej. Premiér tvrdí, že vláda bude názory odborníkov brať vážne. Guvernérovi centrálnej banky dokonca otvára dvere na rokovania vládneho kabinetu.

Slovenský štátny rozpočet, ktorý tvorí podstatnú časť verejných financií, skončil ku koncu prvého štvrťroka v deficite 1,155 mld. eur. V medziročnom porovnaní bol vyšší o 500 mil. eur. Príjmy štátneho rozpočtu ku koncu marca podľa údajov Ministerstva financií SR poklesli medziročne o 10,3 % na 2,468 mld. eur a výdavky naopak vzrástli o 6,3 % na 3,623 mld. eur. Rezort financií však napriek tomu po zverejnení týchto dát začiatkom apríla tvrdil, že deficit verejných financií v tomto roku bude nižší než plánovaných 4,6 % hrubého domáceho produktu (HDP), a to o 0,2 % HDP.

Parlament vlani schválil tohtoročný rozpočet s deficitom 4,6 % HDP. Pôvodný zámer počítal s razantnejšou konsolidáciou až k úrovni 3,8 % výkonu ekonomiky, avšak tieto plány narazili na prehlbujúcu sa finančnú a hospodársku krízu a tiež na pád vlády Ivety Radičovej. Štát by tak mal v tomto roku hospodáriť s rozpočtovanými výdavkami na úrovni 17,3 mld. eur a s príjmami 13,6 mld. eur. Deficit štátneho rozpočtu by mal prevýšiť 3,6 mld. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy