Vývoz Nemecka vo februári vzrástol medzimesačne o 1,6 %

Berlín 10. apríla (TASR) – Vývoz z Nemecka zaznamenal vo februári nečakaný rast, už druhý mesiac po sebe, pričom sa ukazuje, že stále dôležitejší pre nemeckú ekonomiku je dopyt z krajín mimo eurozóny. Informoval o tom dnes Spolkový štatistický úrad.
Nemecký vývoz vo februári 2012 vzrástol v porovnaní s januárom o 1,6 % na 91,3 miliardy eur. Trhy pritom očakávali za február pokles vývozu. Medzimesačný rast v januári dosiahol až 3,4 %. V porovnaní s februárom 2011 bol vývoz vyšší o 8,6 %.
Dovoz vzrástol oproti januáru o 3,9 % na 76,5 miliardy eur a podobne ako vývoz rástol už druhý mesiac po sebe. V medziročnom porovnaní sa zvýšil dovoz o 6,1 %.
Pod pokračujúci rast exportu sa podpísali najmä štáty mimo eurozóny. "O osude nemeckej ekonomiky stále viac rozhodujú obchodní partneri mimo bloku s jednotnou menou," povedal ekonóm banky ING v Bruseli Carsten Brzeski, podľa ktorého hlavným ťahúňom nemeckého exportu sú krajiny ako USA, Británia a Čína.
Obchodný prebytok vo februári vzrástol na 14,7 miliardy eur z 13,2 miliardy eur v januári a prekonal tak očakávania analytikov, ktorí predpokladali prebytok na úrovni 12 miliárd eur. Prebytok upravený o sezónne vplyvy však dosiahol 13,6 miliardy eur, čo znamená pokles v porovnaní s januárom, keď sezónne upravený prebytok dosiahol 15,1 miliardy eur.
Informovali o tom agentúry Reuters, AP a DPA.

Súvisiace články

Aktuálne správy