Čína dosiahla v marci obchodný prebytok 5,3 miliardy USD

Peking 10. apríla (TASR) – Čína v marci opäť zaznamenala prebytok zahraničného obchodu, no rast vývozu aj dovozu bol v dôsledku ekonomických problémov v USA a Európskej únii, ako aj spomaľovania rastu domácej ekonomiky, slabší.
Objem exportu vzrástol v marci medziročne o 8,9 % na 165,6 miliardy USD (126,72 miliardy eur), zatiaľ čo dovoz sa posilnil o 5,3 % na 160,3 miliardy USD. Tempo rastu tak bolo výrazne slabšie v porovnaní s rastom o dvojciferné hodnoty v minulých rokoch, no v súlade s tempom rastu za obdobie január-február.
Celkový obchodný prebytok dosiahol 5,3 miliardy USD, čo znamená obrat po februárovom deficite na úrovni 31,5 miliardy USD. To bol najväčší deficit zahraničného obchodu za posledných 10 rokov. Krajina však obyčajne zaznamená každoročne v jednom mesiaci na začiatku roka výrazný obchodný deficit, čo je výsledok zvyšovania dovozu po oslavách nového lunárneho roka.
Vo vzťahu k Európskej únii, ktorá je najväčším obchodným partnerom Číny, klesol obchodný prebytok ázijskej krajiny v marci o 15 % na 8,1 miliardy USD. Dôvodom je dlhová kríza eurozóny, ktorá obmedzuje dopyt na trhu. Politicky citlivý obchodný prebytok s USA sa však minulý mesiac zvýšil medziročne o 28 % na 16,6 miliardy USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy