Lekári sa chcú s novou ministerkou dohodnúť

Treba upokojiť situáciu v systéme, nervozitu, ktorá vznikla, vraví prezident Slovenskej lekárskej komory Milan Dragula. Dohodu považuje za lepší spôsob ako nátlakové akcie.

Lekári bojujúci za vyššie platby od zdravotných poisťovní sa chcú na vyriešení situácie dohodnúť s novou ministerkou zdravotníctva Zuzanou Zvolenskou. „Treba upokojiť situáciu v systéme, nervozitu, ktorá vznikla. Hľadáme rôzne spôsoby riešenia, cesta dohodou je určite lepší spôsob,“ povedal pre agentúru SITA prezident Slovenskej lekárskej komory (SLK) Milan Dragula.

Komora v marci začala zbierať od lekárov splnomocnenia, ktorými by mohla požiadať samosprávne kraje o dočasné pozastavenie povolenia na poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Chce tak získať väčšiu váhu pri rokovaniach s poisťovňami. V prípade požiadania lekára o dočasné pozastavenie povolenia na poskytovanie zdravotnej starostlivosti mu podľa Dragulu samosprávny kraj musí vyhovieť. Lekár by následne nemohol vykonávať svoje povolanie.

Dôvodom takéhoto konania má byť nedostatok zdrojov. V samotnej deklarácii sa uvádza, že lekár nie je schopný finančne pokryť neustále rastúce náklady svojho zdravotníckeho zariadenia, vrátane nákladov na mzdy sestier na základe platnej právnej úpravy. „Úhrada poskytovanej zdravotnej starostlivosti z fondov zdravotných poisťovní je v súčasnosti nedostatočná a štát nezabezpečil zdroje na tieto náklady,“ píše sa v dokumente.

„Základnou našou požiadavkou bude odstránenie neústavnej diskriminácie pri zákonom garantovaných platoch lekárov ústavnej starostlivosti. Budeme požadovať rovnako zákonom garantovaný príjem, ako lekári ústavnej starostlivosti,“ priblížil prezident Asociácie súkromných lekárov Ladislav Pásztor. Rovnako ako šéf SLK aj on chce situáciu v prvom rade riešiť za rokovacím stolom s novou ministerkou.

O situácii v zdravotníctve sa bude budúcu stredu prezident SLK rozprávať aj s prezidentom Ivanom Gašparovičom. V tomto roku možnosť otvorenia štátneho rozpočtu a zvýšenia platieb za poistencov štátu Dragula reálne nevidí, pre rok 2013 však bude požadovať platby vo výške piatich percent namiesto súčasných štyroch.

Súvisiace články

Aktuálne správy