Z bilióna eur úverov od ECB si zobrali talianske banky asi štvrtinu

Frankfurt nad Mohanom 7. apríla (TASR) - Asi štvrtina lacných úverov, ktoré Európska centrálna banka (ECB) poskytla komerčným ústavom v eurozóne, skončila na účtoch talianskych bánk.

Frankfurt nad Mohanom 7. apríla (TASR) – Asi štvrtina lacných úverov, ktoré Európska centrálna banka (ECB) poskytla komerčným ústavom v eurozóne, skončila na účtoch talianskych bánk. V decembri a vo februári uvoľnila ECB v úsilí o zmiernenie finančnej krízy v európskej sedemnástke spolu viac ako bilión eur na tri roky s ročným úrokom 1 %.
V decembri si talianske banky požičali 116 miliárd a vo februári 139 miliárd eur.
ECB sa v súvislosti s hroziacim zastavením poskytovania úverov firmám rozhodla požičať takú sumu bankám, o akú ju požiadajú. Vďaka priaznivým podmienkam sa stali klientmi ECB aj komerčné banky, ktoré nemajú problémy so zabezpečením si hotovosti na finančných trhoch.
Postup ECB sa prejavil pozitívne. Kríza v eurozóne sa zrejme dočasne oslabila. Štáty, ktoré si požičiavali na trhu na vysoký úrok, sa dostali k peniazom za relatívne priaznivejších podmienok. Pred akciou ECB si napríklad Taliansko požičiavalo financie za ročný úrok 7,5 %. Španielsko vtedy platilo úroky za svoje trojročné dlhopisy 5,2 %, kým tento týždeň dosiahlo ich úročenie 2,89 % a 15. marca bolo len 2,44 %.
Nedávno však prezident ECB Mario Draghi varoval, že je predčasné oslavovať prekonanie krízy. Povedal, že ECB ešte nezmení svoje fungovanie v krízovom režime. Podľa neho ak sa posudzuje stav výroby a nezamestnanosti, ktorá sa dostala na historicky najvyššiu úroveň, je diskusia o skončení protikrízovej stratégie predčasná. Po uvoľnení bilióna eur do obehu totiž vzplanula diskusia o nevyhnutnosti začať sprísňovať ultravoľnú peňažnú politiku ECB.
Informoval o tom nemecký denník Financial Times Deutschland.

Súvisiace články

Aktuálne správy