Američania znovu nakupovali menej na úver cez kreditné karty

Washington 7. apríla (TASR) – Američania si vo februári zobrali väčšie pôžičky na nákup automobilov a na financovanie štúdia, ale už druhý mesiac po sebe menej nakupovali na úver cez kreditné karty.
Vo februári dosiahli spotrebiteľské úvery Američanov celkovú hodnotu 2,52 bilióna USD (1?93 bilióna eur), čo bolo medzimesačne viac o 8,7 miliardy USD. Stúpli už šiesty mesiac po sebe. Výška spotrebiteľských úverov sa už dostala takmer na predkrízovú úroveň. Najnižšia bola v septembri 2010, keď klesla na 2,39 bilióna USD. V piatok (6.4.) o tom informoval Federálny rezervný systém (Fed), ktorý plní v Spojených štátoch úlohu centrálnej banky. Spotrebiteľské úvery začali klesať počas recesie a v období po nej. Dlhy, ktoré si Američania urobili vo februári cez kreditné karty, dosiahli 799 miliárd USD, avšak v porovnaní s decembrom 2007, ktorý sa považuje za prvý mesiac nedávnej recesie, boli vyššie o 15 %.
Američania si zobrali v januári na úver tovary a služby takmer za 18,6 miliardy USD a približne rovnako si požičiavali aj v decembri a novembri minulého roku. Celková suma úverov za uvedené tri mesiace bola najvyššia za posledných desať rokov.
Rast nákupu na úver podľa analytikov signalizuje, že Američania tým prejavujú väčšiu dôveru v ekonomiku. Rast zamestnanosti začiatkom roka viedol vo februári k zvýšeniu spotrebiteľských výdavkov. Ich rast bol najvyšší za predchádzajúcich sedem mesiacov.
Správa Fedu o vývoji úverov sa však vzťahuje len na sektory predaja áut, študentské pôžičky a kreditné karty. Neobsahuje údaje o poskytovaní hypoték a iných úverov v sektore nehnuteľností.

Súvisiace články

Aktuálne správy