Španielsko zvládne svoju finančnú krízu bez cudzej pomoci

Frankfurt nad Mohanom 7. apríla (TASR) - Španielsko podľa vyjadrenia jeho ministra financií Luisa de Guindosa zvládne svoju finančnú krízu "vlastnými silami a bez cudzej pomoci".

Frankfurt nad Mohanom 7. apríla (TASR) – Španielsko podľa vyjadrenia jeho ministra financií Luisa de Guindosa zvládne svoju finančnú krízu "vlastnými silami a bez cudzej pomoci". Na konci čierneho týždňa pre Španielsko to povedal minister pre dnešné vydanie nemeckého denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Kurzy burzových akcií štvrtej najsilnejšej ekonomiky eurozóny sa tento týždeň prepadli o 4,3 % a súčasne na finančných trhoch prudko vzrástla riziková prirážka na úvery Madridu.
Guindos priznal, že Španielsko sa nachádza uprostred novej recesie a že má pred sebou "veľmi ťažký rok", v ktorom dôjde k poklesu hrubého domáceho produktu (HDP) a k rastu nezamestnanosti. Avšak súbor konsolidačných opatrení predložený konzervatívnou vládou premiéra Mariana Rajoya a reforma trhu práce sa stanú "základom zotavovania" v roku 2013.
Minister financií ubezpečil, že Španielsko sa cíti plne viazané rozhodnutím EÚ o znižovaní rozpočtového deficitu. Tento rok ho má znížiť na 5,3 % a na budúci rok musí klesnúť pod 3 % HDP. Guindos dodal, že banky a sporiteľne, ktoré sa ocitli vo veľkých problémoch po vypuknutí krízy nehnuteľností, sa z nej dostanú bez čerpania pomoci zo záchranných fondov. Vláda ich prinútila odpísať zo svojich portfólií 50 miliárd eur nedobytných úverov. Posilní ich však ešte nedokončená vlna fúzií.

Súvisiace články

Aktuálne správy