Obchody by mali byť podľa odborárov zatvorené každú nedeľu a sviatok

Bratislava 6. apríla (TASR) – Všetky obchody na Slovensku by mali byť podľa odborárov zatvorené každú nedeľu a v štátny sviatok. Takýto návrh poslali už aj novej vláde. Myšlienku sa pritom snažili presadiť aj počas vlády Ivety Radičovej, keď sa otváral Zákonník práce. Nápad však vtedy nedostal podporu parlamentu.
"Chceli by sme to skúsiť znovu. Je všeobecne známe, že by sa mal Zákonník práce opäť meniť, a preto by sme to chceli navrhnúť zase," opísala pre TASR predsedníčka Odborového združenia pracovníkov obchodu a cestovného ruchu Katarína Kuľandová.
Ak sa podľa jej slov nepodarí presadiť zatvorenie obchodov počas všetkých nedieľ, odborári by boli radi, keby takáto zmena fungovala aspoň počas štátnych sviatkov. "Obchody sú zatvorené počas týchto dní napríklad aj v Rakúsku či v iných vyspelých štátoch EÚ," podotkla Kuľandová.
Dôvod, prečo sa odborári snažia presadiť takúto novinku, je najmä v tom, že v obchode pracuje vyše 80 % žien. "Každá vláda stále hovorí o tom, ako je potrebné zosúladiť pracovný a rodinný život. Chceme, aby boli rodiny aspoň jeden deň v týždni spolu," priblížila Kuľandová.
Či by obchodníci s takýmto nápadom súhlasili alebo nie, v súčasnosti jasné nie je. Podľa šéfa Zväzu obchodu a cestovného ruchu Pavla Konštiaka panujú medzi členmi rôzne názory. Jedni túto myšlienku podporujú, iní nie. "Práve pre rozdielnosť názorov vo zväze sa neviem k tejto téme vyjadriť," skonštatoval Konštiak.

Súvisiace články

Aktuálne správy