Rast výnosov zo španielskych dlhopisov spôsobila recesia v Európe

Madrid 6. apríla (TASR) – Nedávny rast výnosov zo španielskych dlhopisov spôsobila nervozita obchodníkov, ktorú vyvolali najmä obavy o hospodársky rast v Európe, a nie strach z prípadnej záchrany Španielska. Uviedol dnes pre španielsky štátny rozhlas minister hospodárstva Luis de Guindos.
Poukázal pritom na slabé výsledky európskych ekonomík, ktoré signalizujú, že recesia na starom kontinente môže byť hlbšia, ako sa pôvodne čakalo. Trhy sa preto domnievajú, že tieto krajiny budú mať problémy znížiť schodok verejných financií a splniť tohoročné rozpočtové ciele tak, ako si naplánovali, vysvetlil minister.
De Guindos zároveň v rozhovore pre rozhlas zdôraznil, že Španielsko nemá v pláne žiadať o záchranný úver.
Výnosy zo španielskych dlhopisov tento týždeň vzrástli, pretože investori majú pochybnosti o tom, či sa vláde v Madride podarí splniť ambiciózny a tvrdý úsporný program a stlačiť rozpočtový deficit tak, ako sľúbila Bruselu.
Európska únia žiada, aby Španielsko tento rok skresalo schodok verejných financií o 3,2 %. Vláda počíta v rozpočte so škrtmi okolo 27 miliárd eur, čo by znížilo rozpočtový schodok o 2,5 % hrubého domáceho produktu (HDP). Ale výkon španielskej ekonomiky klesá a nezamestnanosť v krajine sa vyšplhala na 23 % a je najvyššia v celej Európskej únii, čo sťaží vláde snahu o redukciu deficitu na požadovanú úroveň.

Súvisiace články

Aktuálne správy