Komenského Fond chce pomôcť z chudoby vzdelaním

Bratislava 6. apríla (TASR) – Odstraňovať bariéry osobného, sociálneho a ekonomického rozvoja ľudí prístupom k celoživotnému vzdelávaniu je cieľom Komenského Fondu. Jeho projekty, ako napríklad organizovanie tréningov na zvyšovanie zručností, poskytovanie učebníc a prispievanie na cestovné, pomoc pri školských úlohách alebo poradenstvo, chcú zvyšovať šance mladých ľudí úspešne sa uplatniť na trhu práce. Fond v súčasnosti na Slovensku spolupracuje s dvoma organizáciami, Detským charitným domom Považská Bystrica a Detským charitným domom sv. Lujzy v Nitre.
Detský charitný dom Považská Bystrica patriaci pod Diecéznu charitu Žilina sa už 21 rokov venuje vzdelávaniu detí a mladých ľudí najmä z nefunkčných rodín. "V roku 1991 sme na Slovensku založili prvý detský domov rodinného typu, ktorý sa snaží čo najviac priblížiť k tradičnému rodinnému prostrediu potrebnému na formovanie celistvej osobnosti. Deti sú tu vedené k samostatnosti, zodpovednosti, zmysluplnému využívaniu voľného času, kreativite a k samotnému nachádzaniu zmyslu života. Jedným z našich prioritných cieľov je podporovať prirodzené inštinkty, aktivity a radosti detí," uviedla Miroslava Kubalíková z Detského charitného domu.
Veľký dôraz sa tam kladie na prácu s rodinami detí, do ktorej sú zapojení vychovávatelia v rámci individuálnych plánov rozvoja dieťaťa. Prioritou je aj sanácia prirodzeného rodinného prostredia detí. Počas ich pobytu v Detskom charitnom dome sa pracovníci snažia udržiavať kontakty s príbuznými a známymi. "Usilujeme sa o to, aby u nás deti neboli dlhodobo a mohli sa vrátiť do rodinného prostredia, prípadne využiť inú formu náhradnej rodinnej starostlivosti," doplnila Kubalíková. Na týždennej báze sa tiež organizujú stretnutia s mladými ľuďmi, kde sa učia spoznávať samých seba a správať sa k druhým.
Detský charitný dom sv. Lujzy patriaci pod Diecéznu charitu Nitra už od roku 1998 pracuje s mladými ľuďmi, ktorí potrebujú pomoc pri začlenení sa do spoločnosti. Detský domov rodinného typu vychováva a vzdeláva 11 detí a mladých ľudí vo veku 11–23 rokov. Jeho snahou je nahradiť dieťaťu jeho prirodzené rodinné prostredie. Úlohou tímu, ktorý sa o deti stará, je pripraviť ich do života tak, aby sa po dovŕšení plnoletosti vedeli o seba postarať tak po finančnej, ako aj praktickej stránke. "Našou prioritou je návrat detí do rodinného prostredia či už biologických, alebo náhradných rodín," vysvetlila Dušana Bucová z Detského charitného domu.
Komenského Fond založili spoločne Nadácia ERSTE a Charita Rakúsko. Jeho hlavným cieľom je zmierniť dôsledky chudoby práve prostredníctvom vzdelávania.
TASR informovala Katarína Podracká zo spoločnosti getCLIENTS.

Súvisiace články

Aktuálne správy