Zamestnávatelia žiadajú vládu o zodpovednosť s financiami

Bratislava 5. apríla (TASR) – Zamestnávateľské združenia navrhujú do programového vyhlásenia novej vlády zahrnúť okrem iného najmä bod o konsolidácii verejných financií s dôrazom na úsporné opatrenia. Tvrdí to spoločný materiál, na ktorom sa podieľala Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ) spolu s Asociáciou zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR, Slovenskou obchodnou a priemyselnou komorou (SOPK) a Klubom 500.
"Pre nás sú kľúčovými návrhmi pripomienky obsiahnuté v spoločnom memorande zamestnávateľov," povedal pre TASR výkonný riaditeľ AZZZ SR Branislav Masár. Zároveň dodal, že asociácia sformulovala a zaslala aj vlastné návrhy týkajúce sa trhu práce, podnikateľského či životného prostredia.
Memorandum Výzva budúcej vláde obsahuje priority, ktoré zástupcovia zamestnávateľov a podnikateľov žiadajú zahrnúť do Programového vyhlásenia vlády SR. Okrem zodpovednosti pri verejných financiách žiadajú organizácie aj zvýšiť zamestnanosť a uplatniteľnosť absolventov na trhu práce prostredníctvom zásadnej reformy školstva.
Školský systém na Slovensku by tak mal podľa nich vzdelávať ľudí viac pre potreby hospodárstva a motivovať súkromníkov do investovania do odborného školstva. Financovanie škôl má podľa zamestnávateľov závisieť viac od uplatnenia ich absolventov na trhu práce vo vyštudovanom odbore.
V ďalšom bode sa navrhuje reforma sociálneho systému s ohľadom na diferenciáciu sociálnych dávok tak, aby motivovali k práci. Takisto reforma dôchodkového systému a zefektívnenie sociálneho a zdravotného zabezpečenia.
Zamestnávatelia žiadajú aj podporu pre podnikateľské prostredie vo všetkých formách. V rámci toho by sa mal presadzovať transparentný legislatívny proces a vymožiteľnosť práva, ale napríklad aj zníženie počtu štátnych sviatkov.
Nová vláda by mala podľa reprezentantov zamestnávateľov aktívne presadzovať oprávnené záujmy SR v Európskej únii (EÚ) napríklad v rámci energetiky či životného prostredia. Takisto dôležité je však aj spolupráca pri príprave kohéznej politiky či znižovanie rozpočtu EÚ.
Na záver si zamestnávatelia želajú skvalitnenie sociálneho dialógu medzi vládou a reprezentatívnymi organizáciami zamestnávateľov a podnikateľov.

Súvisiace články

Aktuálne správy