Už štvrtýkrát budú všetky predajne na Veľkonočnú nedeľu zatvorené

Bratislava 5. apríla (TASR) – Všetky obchody na Slovensku budú už štvrtýkrát počas tohtoročnej Veľkonočnej nedele zatvorené. Prikazuje im to Zákonník práce, ktorý práve počas tohto sviatku neumožňuje zamestnávať ľudí v obchodoch. Tak ako musia byť predajne zatvorené na Nový rok, od 12.00 h na Štedrý deň a celý Prvý sviatok vianočný, platí toto pravidlo aj pre Veľkonočnú nedeľu.
"Výnimku tvoria len čerpacie stanice či predajne na letiskách, vlakových alebo autobusových staniciach," vymenovala pre TASR predsedníčka Odborového združenia pracovníkov obchodu a cestovného ruchu Katarína Kuľandová.
Keď sa nové pravidlo pred štyrmi rokmi zavádzalo, objavili sa podľa nej prevádzky, kde s tým boli problémy. "No teraz sa to už nestáva," podotkla Kuľandová.
Otváracie hodiny počas zvyšných sviatočných dní však záležia od jednotlivých predajní. Napríklad reťazec Lidl bude mať v piatok (6.4.) a v sobotu (7. 4.) otvorené tak ako počas bežnej otváracej doby a v nedeľu (8. 4.) a v pondelok (9. 4.) budú predajne zatvorené. Reťazec Tesco bude mať tiež v piatok a v sobotu obchody otvorené ako zvyčajne a v nedeľu zostanú zatvorené. "V pondelok môžu zákazníci nakupovať v supermarketoch aj v predajniach Expres od 10.00 h a v hypermarketoch od 8.00 h," vymenovala hovorkyňa spoločnosti Tesco Oľga Hrnčiarová. Zatvorené tak zostávajú počas Veľkonočného pondelka obchodné domy (OD) Tesco, okrem OD Bratislava.
Zmena otváracích hodín čaká počas sviatkov aj pobočky bánk. Napríklad pobočky Slovenskej sporiteľne mimo nákupných centier ostanú zatvorené od piatka (6. 4.) do pondelka (9. 4.). V nákupných centrách budú v piatok a v sobotu otvorené vo väčšine prípadov rovnako ako počas bežnej prevádzky a v nedeľu a v pondelok ostanú zatvorené. Rovnako aj pobočky ČSOB v nákupných centrách budú počas nedele a pondelka zatvorené. V piatok a v sobotu sú ich otváracie hodiny rôzne v jednotlivých nákupných centrách.
Počas Veľkej noci bude otvorených aj niekoľko prevádzok Slovenskej pošty. V piatok to bude niekoľko pôšt v Bratislave, tiež jedna v Kežmarku, Žiline a v Skalici. Počas pondelka bude zase otvorených niekoľko vybraných pôšt v Bratislave.

Súvisiace články

Aktuálne správy