Štart odborárskeho protestu poznačil dážď, aj tak pochoduje asi 400 ľudí

Detva 5. apríla (TASR) – Silný dážď poznamenal dnešný začiatok protestného pochodu odborárov z PPS Detva. Aj keď sa ešte niekoľko minút pred ohláseným začiatkom pred areálom závodu zhromaždilo iba pár desiatok ľudí, po štarte asi o 15 hodine sa ich rady rozšírili na zhruba 400.
"Na jar býva dážď požehnaním, takže keď začíname takto verím, že pochod nakoniec dopadne dobre," povedal krátko pred začiatkom TASR predseda ZO OZ KOVO pri PPS Detva Stanislav Ľupták.
Od pondelku, 2. apríla, keď detvianski odborári ohlásili protestný pochod na podporu požiadaviek pri kolektívnom vyjednávaní, sa podľa Ľuptáka mierne zmenila situácia v PPS Group, kde sa dohodli na predĺžení starej kolektívnej zmluvy o jeden mesiac, do konca apríla. "To ale neznamená, že sme skončili aj vyjednávanie o novej kolektívnej zmluve. V dodatku, ktorý sme podpísali je veta, že to žiadnym spôsobom neovplyvní vyjednávanie o novej kolektívnej zmluve na rok 2012," konštatoval šéf detvianskych odborov.
Naopak, v kolektívnom vyjednávaní s vedením spoločnosti Slavia TOOLS sa nezmenilo vôbec nič. Vedenie ponúklo odborom zvýšenie priemernej hodinovej mzdy o desať centov, odborári však požadujú zvýšenie minimálne o 40 centov. Vyjednávanie o mzdách má teraz v rukách sprostredkovateľ.
Odborárov a zamestnancov detvianskych firiem, ktoré sa vydali na pochod čaká takmer 12-kilometrová cesta do starej Detvy. V súčasnosti je preto uzatvorená časť štátnej cesty I/50 medzi Pstrušou a Detvou.
Účastníci protestného pochodu by mali prísť do cieľa, pred sídlo spoločnosti EMED Slovakia v starej Detve asi o 17:15 hod. Tam sa uskutoční druhá časť protestu, kde odborári, občania Detvy a starostovia obcí Očovej a Dúbrav vyjadria svoj postoj proti plánovanej ťažbe zlata v lokalite Biely vrch.

UPOZORNENIE: TASR vydáva k správe zvukový záznam, fotoreportáž a video

Súvisiace články

Aktuálne správy