Dôchodca, ktorý spáchal samovraždu, sa stal symbolom utrpenia Grékov

Atény 5. apríla (TASR) – Stredajšia samovražda gréckeho dôchodcu v centre Atén sa rýchlo stala symbolom utrpení, ktoré Grékom priniesli rozpočtové škrty zadlženej vlády.
Sedemdesiatsedemročný lekárnik na dôchodku Dimitris Christulas sa v stredu zabil strelou do hlavy po tom, ako vyhlásil, že ho k tomu prinútili finančné problémy. V liste, ktorý po sebe zanechal, napísal, že nedokáže vyžiť zo svojho dôchodku a dáva prednosť smrti pred hľadaním si jedla v smetiakoch. Vyzval Grékov, aby podvihli zbrane a "obesili zradcov" na námestí.
Jeho verejná samovražda vyvolala vlnu súcitu u radových Grékov. Zopár hodín po jeho samovražde sa na mieste, kde sa zabil zhromaždilo vyše 1500 ľudí, ktorí skandovali heslá a pobili sa s poriadkovou políciou.
Konzervatívne noviny Eleftheros Typos označili Dimitrisa Christulasa za "mučeníka pre Grécko" a napísali, že jeho čin bol "plný hlbokého politického symbolizmu", ktorý by mohol "vydesiť grécku spoločnosť a politický svet a prebudiť ich svedomie" v týždňoch pred parlamentnými voľbami.
Dnes sa majú uskutočniť ďalšie protesty.

Súvisiace články

Aktuálne správy