Rusko zníži dodávky ropy do ČR, Transpetrol o tom nevie

Slovenska sa zatiaľ krátenie dodávok nedotklo. Podľa riaditeľa pre prepravu a podpredsedu predstavenstva spoločnosti Transpetrol Martina Ružinského podnik dostáva z Ruska ropu v štandardnom objeme.

Rusko chce v apríli výrazne znížiť dodávky ropy do Českej republiky. Podľa údajov agentúry Reuters, ktoré jej potvrdili obchodníci, plánuje Rusko v apríli dodať Českej republike len 80 tis. ton ropy namiesto obvyklých 400 tis. ton. Krátenie dodávok pritom v druhom štvrťroku čaká aj Poľsko a Nemecko. Zámerom Ruska je presmerovať ropu do svojich prístavov, vrátane novovybudovaného terminálu Usť-Luga v Leningradskej oblasti.

Slovenský prepravca ropy, spoločnosť Transpetrol, však zatiaľ nemá informácie o krátení dodávok. „Spoločnosť Transpetrol sa o vzniknutú situáciu aktívne zaujíma, v súčasnosti nedisponuje informáciami, ktoré by potvrdzovali takýto trend,“ uviedol vo štvrtok pre agentúru SITA riaditeľ pre prepravu a podpredseda predstavenstva Transpetrolu Martin Ružinský. Slovenska sa zatiaľ krátenie dodávok nedotklo. Podľa Ružinského podnik dostáva z Ruska ropu v štandardnom objeme. „Príjem ruskej exportnej zmesi a aj jej následná preprava pre odberateľov sa v súčasnosti uskutočňuje v normálnom štandardnom režime,“ dodal.

Počas posledných desiatich rokoch Rusko zastavilo tranzit ropy cez bývalé sovietske štáty ako Lotyšsko, Litva, Estónsko a Ukrajina. Kremeľ sa týmto krokom snažil posilniť nezávislosť svojej tranzitnej infraštruktúry a rozšíriť alebo od základov postaviť nové exportné terminály na pobreží Baltského mora, Čierneho mora a Tichého oceánu. Terminál Usť-Luga na pobreží Baltského mora začal fungovať len v marci tohto roku. Ruská strana ho navrhla pred piatimi rokmi po sporoch s Bieloruskom o tranzit ropy. Cez Bielorusko totiž ide ropovod Družba, ktorým Rusko denne prepravuje približne jeden milión barelov ropy do rafinérií v Poľsku, Nemecku, Česku, Maďarsku a na Slovensku.

Súvisiace články

Aktuálne správy