Na stavbu mosta v Trenčíne dohliadne Dopravoprojekt

Generálny riaditeľ Slovenskej správy ciest Pavel Pavlásek predpokladá, že nový cestný most v Trenčíne by mohol byť postavený skôr - už na jar 2014 alebo do konca roka 2013.

Autorský dozor pri stavbe nového cestného mosta v Trenčíne bude počas troch rokov vykonávať bratislavská spoločnosť Dopravoprojekt, a.s. Slovenská správa ciest ako investor vybrala firmu vo verejnej súťaži spomedzi troch predložených ponúk cez elektronickú aukciu. Za poskytovanie uvedenej služby cestári zaplatia 59,3 tis. eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH), pričom predpokladaná cena zákazky bola 65 tis. eur bez DPH. Slovenská správa ciest informovala o výsledku tendra vo Vestníku verejného obstarávania.

„Most by sa mal dostavať do jesene 2014, ale podľa toho, ako sa vyvíja intenzita prác na stavbe, bude to kratšie. Počítame, že bude postavený už v jarných mesiacoch 2014, možno vo februári. A keďže je to zimný mesiac, očakávam, že by to mohlo byť už na Vianoce 2013,“ povedal pre agentúru SITA generálny riaditeľ Slovenskej správy ciest Pavel Pavlásek. Ako pripomenul, Trenčín spolu s Prešovom sú z hľadiska dopravy v krajských mestách na tom najhoršie.

Trenčín má iba jeden funkčný cestný most cez Váh s pripojením na diaľnicu a navyše je v zlom stave. „Trenčín okrem toho, že potrebuje rekonštruovať súčasný starý most na ceste prvej triedy a prestavať súvisiacu križovatku v meste, vzhľadom na celkový vývoj dopravy potrebuje ešte ďalšie dopravné pripojenie na cestnú sieť,“ upozornil Pavlásek. Druhý most podľa neho úzko súvisí s celkovou koncepciou dopravy v Trenčíne, ktorá je zameraná na odklon tranzitnej, najmä nákladnej dopravy z centra mesta po ceste prvej triedy. „Na túto cestu sa napojí práve nový most, ktorý privedie dopravu na diaľnicu,“ dodal Pavlásek pre agentúru SITA.

Výstavba druhého cestného mosta v Trenčíne cez rieku Váh by mala podľa zmluvnej ceny stáť 36,76 mil. eur vrátane DPH a trvať tri roky. Predpokladané stavebné náklady boli 60,36 mil. eur bez dane a spolu s ňou 72,44 mil. eur. Zníženie nákladov umožnila konkurencia dvanástich firiem v opakovanej verejnej súťaži. Základný kameň stavby trenčianskeho mosta oficiálne poklepali vlani 9. septembra a zmluvu podpísali mesiac skôr 4. augusta. Zhotoviteľom stavby je združenie firiem ZIPP Bratislava spol. s r.o. a Strabag s.r.o. Stavba mosta bude spolufinancovaná z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja a štátneho rozpočtu v rámci Operačného programu Doprava.

Súvisiace články

Aktuálne správy