MMF schválil vyplatenie ďalšej splátky z úveru Portugalsku

Washington 5. apríla (TASR) – Medzinárodný menový fond (MMF) schválil v noci nadnes vyplatenie ďalšej splátky v hodnote 6,79 miliardy USD (5,17 miliardy eur) z úveru Portugalsku. Inšpektori fondu, Európskej únie a Európskej centrálnej banky totiž vo svojom hodnotení uviedli, že vláda v Lisabone dodržiava podmienky úveru a robí pokroky v reformách, ktoré majú ozdraviť verejné financie krajiny.
"(Portugalsko) Dosiahlo veľký pokrok pri zavádzaní reforiem, ktoré sú podmienkou úveru," skonštatoval Nemat Shafik, člen predstavenstva MMF, podľa ktorého sa objavujú prvé náznaky, že reformy začínajú prinášať ovocie.
Podľa Shafika by mohlo tento rok dosiahnuť svoj fiškálny cieľ, ktorým je zníženie rozpočtového schodku na 4,5 % hrubého domáceho produktu. Zároveň však vyzval vládu, aby prehĺbila reformy pracovného trhu a ekonomiky.
Portugalsko je treťou krajinou eurozóny, ktorá musela vlani požiadať o záchranný úver Európsku úniu a MMF, pretože nebola schopná získať peniaze na obsluhu svojich dlhov na finančných trhoch. Pôžičku v celkovej hodnote 78 miliárd eur bude čerpať počas troch rokov.

Súvisiace články

Aktuálne správy