Zahraničný obchod navyšuje svoje prebytky

Za prvé dva mesiace tohto roka prevýšil vývoz dovozy tovarov o vyše 600 mil. eur

Správa „OBCHOD: Zahraničný obchod navyšuje svoje prebytky“ rozšírená o vyjadrenia analytika ČSOB Mareka Gábriša v treťom a štvrtom odseku

BRATISLAVA 5. apríla (SITA) – Obchodná bilancia Slovenska pokračuje vo vykazovaní prebytkov. Tie sa v porovnaní s vlaňajškom dokonca zvyšujú. Vo februári totiž skončil zahraničný obchod podľa predbežných údajov Štatistického úradu SR v pluse 347,7 mil. eur, kým v rovnakom mesiaci vlani to bolo 177,5 mil. eur. Po revízii januárového prebytku o takmer 35 mil. eur nahor na bezmála 264 mil. eur tak kumulatívne za prvé dva mesiace tohto roka bol zahraničný obchod Slovenska v prebytku 611,6 mil. eur.

Celkový vývoz tovaru zo Slovenska pritom v druhom mesiaci roka dosiahol 4,748 mld. eur pri medziročnom raste o 8,7 %. Na druhej strane celkový dovoz tovaru rástol pomalšie. V medziročnom porovnaní stúpol o 5 % na 4,4 mld. eur. Za prvé dva mesiace roka celkový vývoz tovaru stúpol o 8,5 % na 9,16 mld. eur a celkový dovoz o 6,5 % na 8,548 mld. eur.

„Podporou pre export je pravdepodobne rozbeh výroby nových typov automobilov a smelé plány automobiliek sú prísľubom pre celý rok 2012,“ konštatoval analytik ČSOB Marek Gábriš. Ako dodal, import zatiaľ dočasne spomalil zrejme kvôli obavám domácností z budúcnosti. Úsporný balíček nastupujúcej vlády však bude mať zrejme negatívny efekt až neskôr, najmä v roku 2013.

V každom prípade má zahraničný obchod podľa Gábriša aj v tomto roku našliapnuté na ďalší dobrý rok. „Naplnenie plánov kľúčových exportných odvetví by bolo výraznou podporou pre ekonomiku,“ dodal. Analytici zatiaľ pre tento rok predpovedajú prebytok zahraničného obchodu na úrovni 2 mld. eur, čo by bolo asi o 440 mil. eur menej, ako vlani.

Slovensko sa tak po prevažne deficitných výsledkoch zahraničného obchodu po kríze dostalo k prebytkovej obchodnej bilancii. Za posledné tri roky totiž zahraničný obchod skončil v mesačnom schodku iba štyrikrát a kumulatívne ročné prebytky vykazuje už od roku 2009. Rekordný prebytok slovenská obchodná bilancia vykázala v minulom roku, keď vývozy prevýšili dovozy o vyše 2,4 mld. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy