EÚ by mala byť pripravená aj na prípadnú ďalšiu pomoc Portugalsku

Helsinki 4. apríla (TASR) – Európski politici by mali byť pripravení aj na to, že Portugalsko môže v budúcnosti potrebovať ďalšiu finančnú pomoc. Vyhlásil to dnes eurokomisár pre hospodárske a menové záležitosti Olli Rehn v rozhovore pre fínsku televíznu stanicu MTV3.
"Bolo by múdre, keby bola Európska únia (EÚ) pripravená, že Portugalsko bude možno potrebovať nejaký preklenovací úver pri návrate na finančné trhy," upozornil.
Nespresnil však, akú formu pomoci mal na mysli. Dodal len, že situácia v Portugalsku je iná ako v Grécku.
Portugalsko je treťou krajinou eurozóny, ktorá nebola schopná získať peniaze na obsluhu svojich dlhov na finančných trhoch a musela vlani požiadať EÚ a Medzinárodný menový fond (MMF) o záchranný úver. Brusel a fond schválili Lisabonu trojročnú pôžičku v hodnote 78 miliárd eur. Viacerí analytici však majú pochybnosti, či bude po vyčerpaní týchto peňazí krajina opäť schopná vrátiť sa na trhy a či nebude nútená rovnako ako Grécko požiadať o reštrukturalizáciu dlhu a ďalšiu finančnú pomoc.
Portugalsko sa totiž zmieta v recesii, najhoršej od 70. rokov minulého storočia, a miera nezamestnanosti v krajine vytrvalo rastie. Vo februári už dosiahla 15 %.
Vláda aj veritelia očakávajú, že výkon ekonomiky krajiny tento rok klesne o 3,3 % a na budúci rok vzraste len veľmi mierne, o 0,3 %. Centrálna banka je dokonca ešte pesimistickejšia a predpovedá Portugalsku tento rok pád hospodárstva o 3,4 % a v roku 2013 nulový rast.

Súvisiace články

Aktuálne správy