Továrenské objednávky v USA vzrástli, nenaplnili však očakávania

Bratislava 4. apríla (TASR) – Európske akcie v utorok (3. 4.) podľahli výpredajom a prerušili tak dvojdňový rast indexu EuroStoxx 600, ktorý po neúspešnom závere obchodného dňa klesol o 1,07 % a seansu tak ukončil na hodnote 264,29 bodu. Na čelo záporného vývoja sa postavili predovšetkým akcie finančníkov prenasledované akciami zo sektora utilít.
Trojica hlavných európskych benchmarkov deň ukončila taktiež v záporných číslach: FTSE 100 -0,62 %, CAC 40 -1,62 %, DAX -1,05 %. Podobne ako trhom sa nedarilo ani zlatu, ktoré v utorok prežívalo výraznú takmer dvojpercentnú redukciu hodnoty. Trojská unca žltého kovu sa v závere seansy obchodovala za 1645,82 USD (-1,90 %). O časť svojej hodnoty voči doláru prišlo aj euro, ktoré si počas utorka odpísalo 0,67 % a v závere sa obchodovalo za 1,3232 EUR/USD.
Naopak, úspešný deň prežívala spoločnosť CVC Capital Partners, keď spoločnosť Molson Coors Brewing Co. v utorok vyhlásila, že od nej odkúpi pivovarnícku firmu – Starbev, ktorá je výrobcom značky Staropramen. Snaha firmy Molson Coors Brewing o rozšírenie svojej pôsobnosti v strednej a východnej Európe ju vyjde na 2,65 miliardy eur.
Obchodovanie zo zámoria ovplyvnili továrenské objednávky v USA, ktoré vo februári vzrástli „len" o 1,3 % a nenaplnili sa tak očakávania analytikov, ktorí predpokladali 1,5-% rast. Ukazovateľ aj napriek nenaplneniu očakávaní indikoval najvýraznejší rast továrenských objednávok za posledných 5 mesiacov, k čomu prispelo zvýšenie dopytu po vybaveniach potrebných na podnikanie po januárovom revidovanom poklese o 1,1 %. Akciové indexy v USA tak uzavreli nižšie ako v pondelok: Dow Jones -0,49 %, S&P 500 -0,40 % a Nasdaq -0,20 %.
TASR informoval analytik Capital Markets, o. c. p., a. s., Zoltán Csiba.

Súvisiace články

Aktuálne správy