Ch. Lagardeová vyzvala na zvýšenie finančných prostriedkov v MMF

Washington 3. apríla (TASR) – Zvýšte objem finančný prostriedkov v Medzinárodnom menovom fonde (MMF), aby bol lepšie vybavený na boj s problémami, ako je súčasná dlhová kríza eurozóny. Vyzvala dnes vyspelé štáty generálna riaditeľka fondu Christine Lagardeová na výročnom zasadnutí agentúry Associated Press.
"Potrebujeme viac finančných prostriedkov," povedala Lagardeová, ale nespresnila, akú sumu má na mysli. Dodala, že bližšie sa k tejto téme vyjadrí na jarnom zasadnutí MMF o dva týždne.
Podľa Lagardeovej globálna ekonomika už dosahuje určitý pokrok a pomaly sa dostáva z problémov, ale jej zotavovanie je veľmi krehké. Upozornila, že príliš prudké znižovanie vládnych výdavkov vo vyspelých štátoch, ako sú veľké európske krajiny či USA, môže situáciu vo svete zhoršiť.
Politici na oboch stranách Atlantiku podľa nej potrebujú "čas na dokončenie úlohy" a v tejto súvislosti pripomenula, že slabý výkon európskeho hospodárstva môže ohroziť ožívanie americkej ekonomiky, ktorá pomaly naberá tempo.
"Nemali by sme sa dať oklamať falošným pocitom bezpečnosti," vyhlásila. "Zotavovanie je stále veľmi krehké. Finančný systém v Európe je ešte pod veľkým tlakom. Dlhy, súkromné aj štátne, sú naďalej príliš vysoké. A veľká nezamestnanosť zaťažuje spoločnosť. Rastúce ceny ropy predstavujú ďalšie mraky na obzore," konštatovala.
MMF pritom chce, aby sa eurozóna nerozpadla. Preto je podľa Lagardeovej dôležité rozširovať záchranné fondy eurozóny, ktoré slúžia na pomoc zadlženým štátom.
Európski politici minulý týždeň schválili zvýšenie úverovej kapacity záchranného fondu z 500 miliárd eur na 800 miliárd eur. Lagardeová a viacerí svetoví politici ale upozorňovali, že situáciu na trhoch by upokojilo, keby v európskom záchrannom fonde bol 1 bilión eur.
Európa však urobila prvý krok a teraz prišiel čas zvýšiť "palebnú silu" MMF, vyzvala šéfka fondu.
Pripomenula, že mnohé štáty zápasia s nadmernými rozpočtovými deficitmi, ktoré je potrebné postupne stlačiť. Niektoré krajiny sú pritom v situácii, keď nemajú na výber a musia začať so znižovaním svojich schodkov "už dnes". Na druhej strane štáty ako USA, ktorých náklady na obsluhu dlhov sú nízke, by sa nemali príliš ponáhľať so zavádzaním úsporných opatrení, aby neohrozili zotavovanie ekonomiky.
Jej slová sú vodou na mlyn amerického prezidenta Baracka Obamu, ktorý presadzuje stimuly na podporu nových pracovných miest v USA, zatiaľ čo opoziční republikáni žiadajú rázne škrty vo vládnych výdavkoch.
Lagardeová na záver poznamenala, že v celom svete je bez práce viacako 200 miliónov ľudí, z toho 13 miliónov nezamestnaných majú USA. preto by sa tvorba pracovných miest mala stať pre štáty prioritou.

Súvisiace články

Aktuálne správy