Generálny riaditeľ SACR Peter Belinský odstúpil

Ako člen predsedníctva KDH nechce Belinský, aby bola agentúra spolitizovaná. Jedným z jeho cieľov po príchode do funkcie totiž bolo aj odpolitizovanie Slovenskej agentúry pre cestovný ruch.

Generálny riaditeľ Slovenskej agentúry pre cestovný ruch (SACR) Peter Belinský odstúpil zo svojej funkcie. Na jeho pozíciu dočasne zasadne jeho terajší zástupca František Stano. Ako člen predsedníctva KDH nechce Belinský, aby bola agentúra spolitizovaná. Jedným z jeho cieľov po príchode do funkcie totiž bolo aj odpolitizovanie SACR. „Po dohode s pánom ministrom Figeľom som sa rozhodol, že končím v pozícii generálneho riaditeľa, pretože moja politická misia na odblokovanie politiky od SACR je na konci,“ vysvetlil na utorkovej tlačovej besede Belinský. Nový generálny riaditeľ agentúry vzíde z nominácie ministra dopravy, pričom jeho výber bude musieť schváliť aj novovzniknutá Rada SACR zložená zo zástupcov zväzových organizácií, samospráv, škôl, parlamentu a ministerstva. Návrhy na členov rady pritom bude schvaľovať taktiež nový šéf rezortu dopravy Ján Počiatek.

Na nové vedenie SACR čaká podľa Belinského predovšetkým kampaň na prezentáciu Slovenska počas letných olympijských hier v Londýne. Dotiahnuť bude treba aj vybudovanie zastúpenia SACR na Ukrajine, keďže medziročne vlani stúpol počet návštevníkov z tejto krajiny o 64 % a počet prenocovaní vzrástol o takmer 38 %. „Takýto významný partner a sused si zaslúži, aby tam SACR mala svojho človeka, ktorý bude aktívne pracovať na propagácii Slovenska na Ukrajine,“ vysvetlil Belinský. Veľkým problémom je podľa jeho slov odbavovanie cestujúcich z Ukrajiny na hraničných priechodoch, kde Slovensko na rozdiel od okolitých krajín nemá samostatný pruh pre turistov, čo skracuje dobu čakania na hranici. Zvrátiť bude treba podľa Belinského aj pokles turistov z Nemecka, kde Slovensku chýba priame letecké spojenie. Dopravná nedostupnosť Slovenska sa podľa neho stáva neprekonateľnou prekážkou.

Nový generálny riaditeľ sa bude musieť vysporiadať aj s vyhlásenou výzvou na podporu turizmu v rámci Operačného programu Konkurencieschopnosť a hospodársky rast (OP KaHR), z ktorej na cestovný ruch pôjde 36 mil. eur. „Toto je podľa mňa aktuálne asi najväčšia výzva, je totiž už len pár dní dokonca, dokedy môžu podnikateľské subjekty podávať svoje projekty,“ doplnil Belinský. Pripomenul pritom, že zlepšiť bude treba aj spoluprácu s Ministerstvom hospodárstva ako riadiacim orgánom, ktorá nebola v súčasnosti ideálna. Taktiež bude treba popracovať aj na globálnej prezentácii Slovenska, na ktorej by sa mali podieľať viaceré štátne inštitúcie, pričom koordinátorom by sa stalo práve SACR.

Súvisiace články

Aktuálne správy