Sestry a lekári zvážia nátlakové akcie

Sestry a lekári zvážia spoločné nátlakové akcie, ak nedôjde k naplneniu mzdových požiadaviek sestier. Zároveň pre kritickú situáciu vyvolanú postojom poskytovateľov zdravotnej starostlivosti k zvyšovaniu ich miezd uvažujú sestry nad hromadnou žalobou na súd.

„Uvidíme, ako budú prebiehať rokovania s nastupujúcou vládou v najbližších dňoch, podľa toho sa rozhodneme. V apríli máme snem, pozveme aj predsedu Lekárskeho odborového združenia a budeme koordinovať ďalšie kroky,“ povedala v utorok na tlačovej besede prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Mária Lévyová. „Podporíme všetky aktivity sestier, ktoré budú mať vyhliadky na úspech,“ zdôraznil Marián Kollár z LOZ. Za situáciu v nemocniciach podľa nich nesie zodpovednosť končiaci minister Ivan Uhliarik.

„Uvedomujeme si, že situácia v nemocniciach je vážna a kritická. Nezapríčinili sme ju my, len si uplatňujeme svoje nároky na základe zákonov,“ konštatovala Lévyová. Chápe aj zložitú situáciu vedení nemocníc, ktoré ale podľa nej nepočkali, a nútia sestry podpisovať dodatky k zmluvám, ktorými ich preraďujú na iné pozície alebo skracujú úväzky. Lévyová verí, že nová vláda problém zvládne a na platy sestier a lekárov sa nájdu peniaze.

Lekárske odborové združenie a Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek sa zároveň dohodli na spoločnom postupe pri presadzovaní mzdových nárokov sestier. LOZ sestrám poskytne kompletný právny servis. „Zahŕňa podanie sťažnosti na príslušné štátne inštitúcie, ako je inšpektorát práce, ministerstvo zdravotníctva až po ich zastupovanie pred uvedenými inštitúciami,“ spresnil prvý podpredseda Lekárskeho odborového združenia Ján Sýkora. Stačí, ak sa dotknuté sestry spoja so zástupcom LOZ v zdravotníckom zariadení, alebo zašlú opis svojho prípadu aj s kontaktom emailom. Odbory sestrám garantujú anonymitu.

Zákon o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek platí od apríla. Poslanci ho schválili ešte vo februári. Priemerný mzdový nárok sestier a pôrodných asistentiek by sa v porovnaní s výškou mzdy za prvý polrok uplynulého roku mal vďaka legislatíve zvýšiť v priemere o 23,89 %. S uplatňovaním zákona v praxi sú však problémy. Proti sa postavili ambulantní lekári i nemocnice. Argumentujú, že sestrám nemajú z čoho pridať. Zákon sa snažia obchádzať, sestry preraďujú na iné pozície, skracujú im úväzky, vyhrážajú sa prepúšťaním. Slovenská lekárska komora dokonca požiadala Generálneho prokurátora SR o podanie návrhu na začatie konania na Ústavnom súde SR. Ten by mal rozhodnúť, že zákon nie je v súlade s ústavou a súčasne pozastaviť jeho účinnosť.

Podľa zákona má nastupujúca sestra alebo pôrodná asistentka bez praxe minimálny nárok na 640 eur mesačne. Po troch rokoch sa minimum zvýši na 666,20 eura mesačne a ďalej rastie v trojročných intervaloch tak, že po 33 rokoch praxe má sestra nárok na minimálne 928 eur na mesiac. Zvýšenie minimálneho mzdového ohodnotenia bolo jednou z požiadaviek sestier a pôrodných asistentiek v petícii, ktorú spoločne podporilo 243 tis. občanov. Vláda vzala petíciu začiatkom júna 2011 na vedomie, pričom prijala aj uznesenie, ktoré stanovuje harmonogram, kedy sa majú niektoré z požiadaviek splniť. Sestry v petícii okrem vyšších miezd žiadali napríklad skorší odchod do dôchodku, podporu mimonemocničnej starostlivosti, ale aj legislatívnu a finančnú úpravu poskytovania zdravotnej starostlivosti v zariadeniach sociálnych služieb.

Súvisiace články

Aktuálne správy