Verejný dlh Španielska by mal tento rok vzrásť na 78 % HDP

Madrid 3. apríla (TASR) – Verejný dlh Španielska by mal tento rok vzrásť na približne 78 % hrubého domáceho produktu (HDP) oproti 68 % HDP v roku 2011. Povedal to v rozhovore pre denník The Wall Street Journal španielsky minister hospodárstva Luis De Guindos.
Španielsky verejný dlh je podstatne nižší než dlhy iných európskych krajín, ktoré sa dostali do finančných problémov. Na druhej strane prekračuje Európskou úniou požadovaný maximálny limit 60 % HDP, pričom jeho objem bude aj naďalej rásť, keďže krajine sa nedarí naštartovať rast a navyše musí aj výrazne šetriť. De Guindos upozornil, že Madrid musí nájsť v tomto smere rovnováhu, aby škrty vo výdavkoch neprekročili únosnú mieru.
"Ak neprijmete dostatočné úsporné opatrenia, trhy vás potrestajú. Ak však zájdete v úsporách príliš ďaleko, aj vtedy vás môžu trhy penalizovať," povedal minister pre The Wall Street Journal.
Minulý týždeň španielska vláda schválila návrh rozpočtu na tento rok, ktorý zahrňuje úsporné opatrenia za približne 27 miliárd eur. Tie by mali pomôcť znížiť tohtoročný rozpočtový schodok na 5,3 % HDP z minuloročnej úrovne 8,5 % HDP. V roku 2013 by mal španielsky rozpočtový deficit dosiahnuť maximálne 3 % HDP.

Súvisiace články

Aktuálne správy