ÚRSO začal novú kontrolu všetkých 1200 fotovoltických elektrární

Bratislava 3. apríla (TASR) – Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) oznámil, že začal novú kontrolu všetkých viac ako 1200 inštalovaných fotovoltických elektrární vrátane už skontrolovaných. Podnetom boli informácie z rozličných zdrojov o väčších či menších podvodoch, nekorektných postupoch pri ich výstavbe, inštalácii a poskytovaní údajov, informoval hovorca ÚRSO Miroslav Lupták.
Pripomenul zároveň, že ÚRSO v minulom roku z vlastnej iniciatívy vykonal kontrolu v 404 fotovoltických elektrárňach, ktorá bola zameraná na zistenie skutočného stavu v ich inštalovaní.
Situácia v oblasti fotovoltiky podľa regulačného úradu vyvolávala oprávnené pochybnosti o súlade deklarovaných zámerov s realitou. Z hľadiska celospoločenských cenových dosahov ide o oblasť veľmi citlivú a vyžadovala si razantný zásah regulátora. Komplexná a hĺbková kontrola za účasti pracovníkov úradu a súdnych znalcov sa preto zameria aj na technické stránky budovania fotovoltických zdrojov a súlad technických parametrov zdrojov s nahlásenými údajmi v cenovom konaní.
ÚRSO na základe svojich skúseností predpokladá, že dôsledná kontrola odhalí ďalšie nedostatky v inštalovaní a produkcii fotovoltických elektrární. V neposlednej miere napomôže ozdraveniu pomerov vo fotovoltike a oddeleniu čestných podnikateľov od ich nepoctivo konajúcich konkurentov.
Produkcia fotovoltických elektrární je dotovaná všetkými odberateľmi elektriny na Slovensku a má preto značný vplyv na tarifu za prevádzkovanie systému, ktorá sa významnou mierou podieľa na koncovej cene elektriny. Výsledky kontroly regulačného úradu budú mať za následok zníženie nákladov na výrobu elektriny z obnoviteľných zdrojov, a tým aj ceny elektriny pre všetkých spotrebiteľov.

Súvisiace články

Aktuálne správy