Cena ropy WTI mierne oslabila, stále sa však drží okolo 105 USD/barel

Singapur 3. apríla (TASR) – Cena americkej ropy po pondelkovom výraznom raste neudržala zisky a mierne klesla pod hranicu 105 USD za barel (159 litrov). Pokles zaznamenala aj cena Brentu, aj keď tá sa zatiaľ nad včerajšou záverečnou úrovňou nad 125 USD/barel udržala.
Dôvodom pondelkového výrazného rastu cien ropy boli pozitívne údaje z priemyselného sektora USA a Číny, čo sú dvaja najväčší spotrebitelia ropy na svete. Spojené štáty oznámili, že americká priemyselná produkcia vzrástla v marci viac, než sa čakalo a aj Peking informoval, že výrobný sektor si minulý mesiac počínal v porovnaní s odhadmi omnoho lepšie.
Investori však teraz očakávajú, že USA a niektoré európske krajiny uvoľnia časť ropných rezerv s cieľom znížiť ceny komodity, na ktorú tlačí v poslednom čase najmä konflikt okolo Iránu. Nevylučujú ani prípadné zvýšenie produkcie zo strany najväčších vývozcov ropy.
Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v máji klesla napoludnie singapurského času v rámci elektronického obchodovania na newyorskej burze o 37 centov na 104,86 USD (78,73 eura) za barel. Na záver pondelkového obchodovania sa cena zvýšila o 2,21 USD a uzatvorila na úrovni 105,23 USD/barel.
Aj cena severomorskej ropnej zmesi Brent obchodovanej v Londýne klesla o 37 centov, a to na 125,06 USD/barel. Informovala o tom agentúra AP.

Súvisiace články

Aktuálne správy