Firma Solar Trust of America požiadala o ochranu pred veriteľmi

Wilmington 3. apríla (TASR) – Spoločnosť Solar Trust of America, ktorá vlastní práva na rozvoj najväčšieho projektu výroby slnečnej energie na svete, požiadala v pondelok (2.4.) v štáte Delaware o ochranu pred veriteľmi. Dôvodom je, že koncom minulého roka požiadal o ochranu pred veriteľmi jej väčšinový vlastník, nemecká spoločnosť Solar Millenium. To, že do problémov sa v poslednom čase dostáva celý sektor produkcie slnečnej energie, potvrdila ďalšia firma, nemecká Q-Cells, ktorá v pondelok informovala, že dnes oznámi bankrot.
Firma Solar Millenium kontroluje v Solar Trust 70-% podiel. Potom, ako sa sama dostala do finančných ťažkostí, plánovala predať podiel ďalšej firme Solarhybrid, no celý kontrakt padol potom, ako sa na nemecké súdy obrátila aj táto spoločnosť. Podľa prevádzkového riaditeľa Solar Trust Edwarda Kleinschmidta firme finančne nepomáha ani jej menšinový vlastník, spoločnosť Ferrostaal.
V žiadosti o ochranu pred veriteľmi Solar Trust uviedla, že hodnota jej aktív dosahuje od jedného do 10 miliónov USD (od 750,81 milióna do 7,51 miliardy eur), zatiaľ čo záväzky od 50 do 100 miliónov USD.
Solar Trust so sídlom v Oaklande vlastní práva na rozvoj 1000-megawattového projektu Blythe Solar Power Project v kalifornskej púšti. Ten získal minulý rok v apríli podmienečné úverové garancie od americkej vlády v objeme 2,1 miliardy USD. Zatiaľ nie je jasné, do akej miery bankrot spoločnosti projekt ovplyvní.
Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Súvisiace články

Aktuálne správy