Nemecký politik Kauder chváli úsporný kurz španielskej vlády

Madrid 3. apríla (TASR) – Španielska vláda premiéra Mariana Rajoya ide v boji proti dlhovej kríze po správnej ceste. V Madride to v pondelok (2.4.) povedal predseda klubu vládnych strán CDU/CSU v nemeckom parlamente Volker Kauder. Dodal, že "v Španielsku máme partnera v uplatňovaní kultúry stability v Európe".
Rajoya ubezpečil nemeckého politika, že Španielsko v tomto roku za všetkých okolností dodrží dohodu s Európskou komisiou o znížení tohtoročného rozpočtového deficitu na 5,3 % hrubého domáceho produktu (HDP). Kauder novinárov informoval, že počas jeho rozhovoru s premiérom sa slovo euroval nespomenulo. Španielsko by sa malo dostať z problémov vlastnými silami. O túto krajinu si nerobí starosti, hoci vlani jej rozpočtový deficit bol namiesto 6 až 8,5 % HDP.
V piatok (30.3.) španielska vláda schválila návrh rozpočtu na tento rok, ktorý charakterizuje rekordná výška úspor až 27 miliárd eur. Vláda zvýši daň pre veľké firmy a niektoré súdne poplatky. Nesiahne však na dôchodky, podporu v nezamestnanosti a nezvýši ani daň z pridanej hodnoty. Cieľom opatrení je znížiť rozpočtový deficit a pritom neohroziť ekonomiku.
Informovali o tom agentúry DPA, Reuters a AP.

Súvisiace články

Aktuálne správy