Banky v ČR preventívne zablokovali desiatky platobných kariet

Praha 2. apríla (TASR) – Banky v Česku preventívne zablokovali niekoľko desiatok platobných kariet. Dôvodom je únik citlivých údajov z americkej spoločnosti Global Payments o držiteľoch 1,5 milióna platobných kariet, aj keď v prípade českých klientov zatiaľ k ich zneužitiu nedošlo. Informuje o tom iDnes.cz, internetový portál českých novín Mladá fronta Dnes.
"Kartové asociácie Visa a MasterCard nás informovali o pravdepodobnom úniku dát českých užívateľov platobných kariet. Asociácie neuvádzali, u akého obchodníka tieto údaje unikli. My sme v reakcii na toto upozornenie preventívne zablokovali niekoľko platobných kariet. Ich majiteľom teraz vydávame bezplatne nové," povedal iDNES.cz Jan Holinka z tlačového oddelenia Českej sporiteľne. Podobne sa zachovala aj ČSOB.
"Českých klientov sa žiadne riziko vyplývajúce z údajov odcudzených v USA netýka," ubezpečila iDnes.cz Tereza Pazourková z pražskej pobočky Global Payments, odmietla sa však vyjadriť k spôsobu, akým boli citlivé údaje ukradnuté.
Podľa médií zo systému Global Payments boli ukradnuté informácie, ktoré umožňujú vytvoriť falošné platobné karty s prístupom na účty skutočných užívateľov kariet. Zneužitiu platby je možné zabrániť v prípade, že platobné systémy u obchodníkov vyžadujú použitie bezpečnostného kódu, ktorý je uvedený na zadnej strane karty.
Visa sa pre problém s únikom informácií rozhodla ukončiť spoluprácu s Global Payments. "Odporúčame všetkým držiteľom kariet, aby pravidelne kontrolovali svoje účty a upozornili okamžite svoju banku na akúkoľvek podozrivú aktivitu," cituje iDnes.cz z tlačového vyhlásenia spoločnosti VISA.

Súvisiace články

Aktuálne správy