Hrozba ďalšieho šírenia dlhovej krízy sa príliš zveličovala

Berlín 2. apríla (TASR) – Hrozba, že dlhová kríza sa rozšíri z Grécka, Írska a Portugalska aj na ďalšie krajiny eurozóny, sa vždy príliš zveličovala. Uviedol to v rozhovore pre britskú televíznu a rozhlasovú stanicu BBC bývalý hlavný ekonóm Európskej centrálnej banky (ECB) Jürgen Stark.
Stark, ktorý na svoju funkciu v ECB vlani sám rezignoval, v relácii HARDTalk pripomenul, že je ešte príliš skoro hodnotiť, či Grécko bude schopné plniť fiškálne podmienky druhého záchranného úveru. Podľa neho sa to nebude dať odhadnúť skôr ako o šesť mesiacov.
Grécko muselo požiadať už o druhý záchranný úver, pretože ani po vyčerpaní prvej pôžičky nebolo schopné vrátiť sa na finančné trhy. Ministri financií eurozóny ale minulý týždeň na summite v Kodani schválili zvýšenie úverovej kapacity európskych fondov, ktoré slúžia na pomoc krajinám v núdzi, z 500 miliárd eur na 800 miliárd eur.
"Z môjho pohľadu sa hrozba rozšírenia dlhovej krízy od začiatku príliš zveličovala," vyhlásil Stark, podľa ktorého rozhodnutie o zvýšení prostriedkov v záchranných fondoch a tiež reformy v Írsku a Portugalsku, nový politický proces v Taliansku a pokrok, ktorý dosiahlo pri presadzovaní úsporných opatrení Španielsko, riziko šírenia "dlhovej nákazy" ešte zmenšili.
Stark zároveň potvrdil, že v septembri 2011 odstúpil z funkcie hlavného ekonóma ECB, lebo nesúhlasil s programom nákupu dlhopisov problematických krajín eurozóny.

Súvisiace články

Aktuálne správy