Moldava nad Bodvou má kotolňu na biomasu za 2,7 mil. eur

Spoločnosť Tepelné hospodárstvo Moldava, patriaca do skupiny francúzskeho energetického koncernu Cofely, uviedla do prevádzky v Moldave nad Bodvou kotolňu na biomasu. Celková výška investície sa vyšplhala na 2,67 mil. eur. „Nový zdroj na drevnú štiepku, ktorý zásobuje teplom všetkých obyvateľov mesta, napojených na centrálne zásobovanie, prinesie výhodnejšie ceny tepla pre konečných spotrebiteľov, keďže cena štiepky je nižšia ako ceny zemného plynu,“ informoval v pondelok koncern Cofely.

Cieľom investície je tlakovo oddeliť zdroje tepla od výmenníkových staníc, čo umožní prioritné využívanie zdroja tepla na biomasu s celkovým inštalovaným výkonom 5 Megawattov. Dodávateľom technológie na spaľovanie drevnej štiepky v Moldave nad Bodvou sa na základe výberového konania stala spoločnosť Herz. „Nová tepláreň zvýši energetickú bezpečnosť mesta a zároveň zníži objem skleníkových plynov,“ konštatoval riaditeľ Divízie výroby a distribúcie energií spoločnosti Cofely Jozef Smolka.

Projekt podporila aj 50-percentná dotácia z Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci operačného programu Konkurencieschopnosť a hospodársky rast. Súčasťou projektu je aj inštalácia domových odovzdávacích staníc tepla v ôsmych bytových domoch, ako aj teplovodné prepojenie týchto odberných miest s kotolňou. Túto časť projektu financovala spoločnosť Tepelné hospodárstvo Moldava.

Cofely je globálna jednotka na trhu komplexných energetických služieb a správe budov. Pôsobí v 60 krajinách sveta a je súčasťou najväčšieho energetického koncernu GDF Suez. Na slovenský trh vstúpila pred dvoma rokmi kúpou holdingu Hetech Services. Manažuje výrobu a distribúciu tepla v Liptovskom Mikuláši, Brezovej pod Bradlom, Moldave nad Bodvou, ako aj v bratislavských mestských častiach Rača a Ružinov. Na Slovensku spravuje viac než 2 200 nehnuteľností a zamestnáva vyše 500 ľudí.

Súvisiace články

Aktuálne správy